Полша намалява данъци заради инфлацията

Тя обяви намаляване на акцизите за горивата и рязко свиване на ДДС за тока и газа

Полша намалява данъци заради инфлацията

Снимка: БТА

812 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Полша обяви намаление на акцизите върху горивата и понижаване на ставката по ДДС за газа и електроенергията. Освен това правителството ще осигури плащания в брой на домакинствата в програма на обща стойност от 10 млрд. злоти (2.15 млрд. евро), предназначена да помогне на хората да се справят с високата инфлация. Това обяви премиерът Матеуш Моравецки, цитиран от Reuters.

Инфлацията в най-голямата сред развиващите се европейски икономики достигна невиждани от две десетилетия насам нива - 6.8%. Това напрегна бюджетите на домакинствата и предизвика безпокойство за правителството, което постоянно се рекламира с постижения за повишаване на покупателната способност на обикновените граждани чрез щедри социални помощи и увеличаване на минималната заплата.

Полското правителство действа, за да смекчи този растеж на инфлацията“, каза Матеуш Моравецки на пресконференция.

Правителството обяви план да намали акциза върху горивата до минималното ниво, разрешено в Европейския съюз, за пет месеца, считано от 20 декември. Данък добавената стойност върху газа ще бъде намален от 23 на 8% от януари до март. ДДС върху електроенергията през първите три месеца на 2022 г. ще падне от 23 на 5%.

Освен това домакинствата ще получат финансова подкрепа под формата на плащания между 400 до 1150 злоти (86 до 246 евро), които ще бъдат направени на две вноски през 2022 г. Очаква се те да достигнат до около 5 милиона домакинства.

Според главният икономист на ING в Полша програмата временно ще овладее инфлацията.

Мерките за спиране ще позволят на правителството, водено от партия „Право и справедливост“, да отблъсне критиките на опозицията, че не прави достатъчно, за да ограничи растящите цени.

Страните от Централна и Източна отбелязват едни от най-високите върхове на инфлацията заради специфичните пазари на труда и силното възстановяване от пандемията, което се съчетава с глобални фактори като покачване на цените на енергията и прекъсвания на веригата за доставки.

Според проучване на общественото мнение на CBOS, публикувано във вторник, обществената критика към икономическата политика на правителството се задълбочава, като 57% от анкетираните казват, че не виждат шанс икономическата ситуация да се подобри.

Подкрепи Economic.bg