Полша ще съди „Газпром“

През април ЕК обвини руската компания за злоупотреба с монополно положение

Полша ще съди „Газпром“

Снимка: BGNES

400 ~ 2 мин. четене

Най-голямата полска държавна газова компания - PGNiG, заведе дело срещу "Газпром" в арбитражния съд в Стокхолм за понижаване на цените за доставка на синьо гориво в дългосрочен договор между двете фирми. Това съобщиха от пресцентъра на компанията. Засега не се съобщават детайли по съдебния спор и сроковете за неговото решаване. 

 
PGNiG има договор с "Газпром" за доставка на природен газ, валиден да 2022 г. Целта на полската компания е да изравни цените, по които купува руски газ, с тези на европейския енергиен пазар. 

"Предприетите от PGNiG стъпки имат за цел да приведат сключения контракт в съответствие с текущите условия на европейския газов пазар. Подаването на иска не изключва преговори и извън съдебно споразумение с доставчика" се казва в съобщението на компанията, цитирано от Reuters.

Заведеното дело не изключва преговори и постигане на споразумение с руската компания, уточняват от PGNiG. Цената според договора е 379 долара за 1000 куб. метра. В хода на преговорите бе постигнато споразумение за намаление с 10% на цените за газ за Полша, но цената все още остава над средната цена на руския газ за Европа, която е под 300 долара.

PGNiG не успява да получи от "Газпром" преразглеждане на цените в хода на преговорите, започнали от ноември миналата година. 
Договорът предвижда доставката в Полша на до 10,2 млрд. куб. метра годишно. Предвидени са периодични преговори за преразглеждане на цените. Като цяло Полша употребява 16 млрд. куб. метра годишно. 
 
През април Европейската комисия предяви обвинения към руската държавна компания за злоупотреба с монополно положение. Основна част от него е за завишени цени в Полша, Латвия, Литва, Естония и България, които са привързани с цените на петрола, а не са съобразени с тези на европейските газови пазари. 
 
Към края на 2014 г. само около 16% от контрактите на "Газпром" са основани на спотовите цени. В последните няколко години руският монополист преразгледа цените си за някои европейски клиенти и върна част от платените от тях пари за предишни периоди.
Подкрепи Economic.bg