7 популярни техники в хендмейд стоките

У нас през 2015 г. са продадени ръчно изработени стоки за над 600 000 лв.

7 популярни техники в хендмейд стоките

С всяка изминала година хендмейд стоките набират все по-голяма популярност в България и това показват хилядите творци. Под хендмейд разбираме, всичко което е направено от ръцете ни и поради тази причина има толкова голяма стойност, както за твореца, така и за притежателя на даденото произведение. 

В изработката на ръчно изработените изделия се преливат множество интересни техники, разказват от yaza. Тук са изброени най- популярните:


Декупаж

Това е интересна техника за украса на различни неща - от яйца до мебели в дома. Думата е с френски произход. Изкуството е познато още от средновековието в Германия, основно за декориране на мебели, а малко по- късно се пренася и във Венеция. В основата на декупажа стои украсяването със салфетки.

Батик

Това е изкуство, при което се използва восък и възниква преди повече от 2000 години в Близкия Изток. Най-подходящ е пчелният восък, с които се декорира текстил и яйца.


Киригами

Това е японско изкуство, с което се изработват лампи, картички и герлянди от хартия. То произлиза от оригамите, които всички познаваме.


Патчворк

Произлиза от Русия и се смесват различни текстилни тъкани, с определени рисунки. От събрани, различни парчета плат могат да се направят дрехи, покривки, одеяла.


Фелтинг

Техниката се използва в приложните изкуства и текстила. В основата на тази техника е вълна и вода, с помощта на които се произвеждат различни видове фигури.


Стъклопис

Тази техника е позната и като витраж. Използват се различни цветни стъкълца, които се нареждат под формата на фигура. Често срещано е в храмове и църкви. За закрепването им се използва олово или гибс. С техниката стъклопис се изработват и различни аксесоари за дома.


Филигран

Това е бижутерска техника, чрез която се изработват стилни бижута с дантелен мотив. Изработката е изключителнно фина и стои нежно на всяка дама.   

Коментари: 0