Посрещането на 2020-а по света

С много фойерверки, но и сред протести и засилени мерки за сигурност

Посрещането на 2020-а по света

Снимка: БТА

2366 ~ 2 мин. четене

Целият свят посрещна новата 2020-а година с много емоции, фойерверки и светлинни шоу програми, но също така при засилени мерки за сигурност и под сянката на протести и вълнения.

Десетки хиляди французи се събраха на емблематичния булевард "Шан-з-Елизе" в Париж, за да посрещнат новата  година. Триумфалната арка стана арена на грандиозно светлинно шоу. В традиционното си новогодишно обръщение френският президент Еманюел Макрон засегна актуални политически теми.

Той защити прокарваната от правителството пенсионна реформа, която стана причина за масови протести, които не стихнаха дори и по празниците.

Протестите белязаха и отбелязването на новата година в Хонконг, където от месеци текат ежедневни демонстрации.

Лондончани посрещнаха 2020-а година с камбанния звън на Биг Бен и фойерверки на брега на река Темза. Близо 2000 пиротехнически средства бяха изстреляни от една от най-популярните забележителности - виенското колело "Лондонско око".

В новогодишното си послание към нацията британският премиер Борис Джонсън заяви, че Обединеното кралство е на прага на нова глава в своята история". Той обеща „да довърши работата по изпълнението на Brexit в рамките на седмици“. Страната ще напусне ЕС на 31 януари.

Стотици хиляди хора посрещнаха 2020-а година на площада при една от най-големите забележителности в Берлин - Бранденбургската врата.

Светлинно шоу отбеляза празника и във Франкфурт.

Папа Франциск също отправи послание в навечерието на Нова година. Той призова църквата да се доближи отново до хората.

В Съединените щати, небето над Ню Йорк беше озарено от фойерверки. Над прочутия "Таймс скуеър", където събралото се множество отброи последните секунди на изминалата 2019 г., се посипаха конфети, а празнуващите си честитиха новата година.

Пищни и грандиозни бяха и тържествата в Русия - на Червения площад в Москва, на Невский проспект в Санкт Петербург и в Грозни.

Коментари: 0