Поставят 20 нови фара по Дунав

Работи се по подмяната на бреговите знаци и друга сигнална техника

Поставят 20 нови фара по Дунав

Снимка: БГНЕС

Автор: Илия Лазаров

Нова система за наблюдение с 20 фара ще бъде поставена по българския бряг на река Дунав. Целта е подпомагане на корабоплаването, за което ще съдействат и новите палващи знаци. Новината съобщи изпълнителният директор на Агенцията за проучаване и поддържане на река Дунав (АППД) кап. Павлин Цонев, предаде БГНЕС.

„В момента имаме група, която работи с автомобили и те извършват подготовката на бреговите фарове. Това са железобетонни основи, на които ще се издигнат стоманени греди, а върху тях ще бъдат монтирани бреговите фарове. Остават ни още 4 основи“, обясни кап. Цонев.

В района на Русе е предвидено да има 2 фарa – 1 червен и 1 зелен, които ще бъдат на входа на зимовника – специализираното пристанище на АППД.


Корабите „Вит“, „Дунав“ и „Тодор Каблешков“ вече работят по подмяната на бреговите знаци.

„Започнахме от Ново село, от нашата западна граница. В момента са стигнали до Долни Цибър, като в същото време корабът „Вит“ от Русе до Сомовит вече е поставил знаците. Така че остават около 90 знака от Долни Цибър до Загражден и около 80 знака от Силистра до Русе, но това го прави корабът „Дунав“. След като приключи рейсът на кораба „Каблешков“, до средата на октомври трите кораба ще бъдат ангажирани да монтират знаците от Силистра до Русе“, обясни още кап.Цонев.

Знаците се намират предимно в районите на пристанищата и указват къде се намират котвените стоянки, къде има опасности и други забрани, които се обозначават. Изработени и доставени са също така 160 плаващи светещи буйове, 980 несветещи брегови знаци.

Коментари: 0