„Повече българско“ е национална мярка, а не ограничване на свободното движение на стоки

Министър Десислава Танева не приема критиките на ЕК по тази мярка

„Повече българско“ е национална мярка, а не ограничване на свободното движение на стоки

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

912 ~ 2 мин. четене

Квоти няма, има само принцип за възможност за достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност.

Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в ефира на БНТ по повод позицията на Европейската комисия от вчера, според която ЕК поиска от България да премахне изискванията, наложени на големите хранителни вериги, според които те трябва да отделят повече пространство и да обозначават българските продукти.

Според нея тези задължения ограничават свободното движение на стоки, залегнало в член 34 от Договора за функционирането на ЕС (ДФЕС), тъй като създават по-изгодни и конкурентни маркетингови условия за местните хранителни продукти, дискриминиращи подобни вносни продукти.

Министърът обясни, че предстои да се получи официално писмо от Брюксел. „На което ние ще отговорим, че Постановление 70 на Министерския съвет за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта“, категорична е Танева.

Тя допълни, че имаме много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби. "Не сме поставили квоти, няма никакво ограничение, твърде общ е текстът", категорична е Танева

Относно проблема с набирането на земеделските работници за новата реколта министърът заяви, че такъв винаги е имало. За настоящата кампания сме приели абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни да могат да участват в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието“, каза Танева.

По темата за намаляване на ДДС върху основните храни, министърът заяви, че България е под средното ниво на субсидиите, а за земеделския сектор е важно да има силен бюджет, силна приходна част. Интересът на земеделския сектор е страната да има силна икономическа част, допълни министър Танева.

Коментари: 0