Златният дворец на Абу Даби (снимки)

Хотел Emirates Palace има с какво да се похвали като уникален

Златният дворец на Абу Даби (снимки)

Снимка: Emirates Palace

С цена от 3 млрд. долара при отварянето си през 2005 г., Emirates Palace в Абу Даби е най-скъпият хотел, строен някога.

Коридорите, стаите и фоайетата му са снабдени с над 1000 полилеи Swarovski, които осветяват златните покриви на двореца, разказват от хотела.Но повече от десетилетие след грандиозното му откриване, запазването на богатството на хотела в подходяща атмосфера е работа на пълен работен ден за Маной Куриакосе, инженер от Керала в южна Индия, както и скъпо струващо усилие за хотела, пише CNN.

Куриакосе и неговият екип са натоварени с поддръжката на 2 000 кв. метра богато орнаментиран таван, украсен с 22-каратови златни и сребърни листа. Златното покритие обикновено трае само четири до пет години, според двореца, така че то непрекъснато се подменя.

Цената на луксаОколо 50 златни листа са необходими за покриване на един квадратен метър таван, при приблизителна цена от $100 за брой.

Куриакосе сменя около четири до шест квадратни метра злато на ден, което означава, че дворецът харчи около 130 000 долара годишно за златни листа.

"Където и да погледнете, можете да видите златните и сребърните листа", казва Куриакосе.

Тънки листи от чисто злато се внасят от Италия, след което се валцуват, пресоват се и се поставят между фин пергамент, докато станат още по-фини. След като листът е готов да бъде поставен, таванът се намазва с топъл червен основен слой боя. След това се използва специално лепило за нанасяне на златния лист.И тъй като хотелският комплекс се простира на един километър от изток на запад, Куриакосе казва, че работата му е непрестанен процес.

"Сигурен съм, че няма друг хотел в света с толкова злато", казва той.
Коментари: 0