„Информационно обслужване“ ще поддържа IT услуги на е-правителството

Критиките са, че така се създават условия за монополно положение на почти изцяло държавната компания

„Информационно обслужване“ ще поддържа IT услуги на е-правителството
Правителството възложи на почти изцяло държавната компания „Информационно обслужване“ АД да поддържа IT системите на голяма част от администрацията по пътя към разгръщането на системата за електронно управление. По-рано бизнесът и опозицията разкритикуваха предложението с мотива, че стъпката може да доведе до монополно положение. Сега министрите са определили системите на кои държавни органи ще поддържат от „Информационно обслужване“ АД, става ясно от прессъобщение на Министерски съвет. 

99.5% от собствеността на дружеството е на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 
 
Опасенията са, че с промените, внесени от Министерски съвет през август тази година, на практика се ограничава възможността на частните компании да участват в обслужването на държавни системи. По този начин се създават условия за „заобикаляне на ЗОП (Закона за обществени поръчки)“, алармира по-рано Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ). 

Браншовата организация публикува отворено писмо, в което остро разкритикува предложените промени. Според нея те „биха довели до сериозни вреди в изграждането и функционирането на електронното управление и пазарната среда“. 

„Не е ясна мотивацията за избора на ИО. В мотивите не са изброени конкретни необходимости/предизвикателства и как ИО ги посреща по уникален начин“, пише още в писмото на БАИТ. 

От Министерски съвет сега казват: „Използването на потенциала и опита на „Информационно обслужване“ АД, доказан и в дългогодишната му дейност по системна интеграция, ще гарантира постигането на целите, заложени в Закона за електронното управление (ЗЕУ). Сред тях са реализирането на  ефективно електронно управление при интеграция и съвместимост на всички електронни системи на субектите на ЗЕУ, както на хоризонталните системи за е-връчване и е-идентификация, така и на обмена на документи изцяло по електронен път“.
Коментари: 0