След скандали и двудневни обсъждания депутатите приеха бюджета на ДОО

Общият консолидиран бюджет на ДОО е в размер на 12.4 млрд. лв., като 10.57млрд. лв. са предвидени за пенсии

След скандали и двудневни обсъждания депутатите приеха бюджета на ДОО

Снимка: Economic.bg/Архив

Депутатите приеха окончателно бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2020 г. Дебатите по бюджета продължиха два дни, тъй като вчера председателят на парламента трябваше да прекрати принудително заседанието заради скандали между народните представители в пленарната зала. Спорът се породи около минималната пенсия, която управляващите искаха да оставят 250 лв., а опозицията – 300 лв. В крайна сметка ГЕРБ и „Патриотите“ я запазиха ниска.

Общият консолидиран бюджет на ДОО е в размер на 12.4 млрд. лв., като 10.57 млрд. лв. са предвидени за пенсии.

Законопроектът предвижда минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица през 2020 г. да бъде 610 лв., колкото е и минималната работна заплата (МРЗ). Земеделците вече ще се осигуряват на минимум 420 лв., или с 20 лв. нагоре. Максималният осигурителен доход (МОД) не се променя и остава 3000 лв., т.е. независимо колкото голям доход получават хората, те плащат осигуровка максимум върху тавана.

За сметка на това паричното обезщетение за отглеждане на дете до 2 години през 2020 г. е 380 лв. Това също предизвика бурни дебати в пленарната зала, защото опозицията искаше размерът на помощта да бъде по висока. Според новият социален министър, Деница Сачева, запазването на ниското обезщетение ще стимулира майките да се върнат на работа след края на първата година от майчинството.

Депутатите приеха предложенията на управляващите за промени в Кодекса за социално осигуряване. Съгласно текстовете осигурителят е длъжен да съхранява за срок от 50 години считано от 1 януари на отчетния период, следващ отчетният период, за който се отнасят, ведомости за заплати, трудови договори, допълнителни споразумение, заповеди, за назначаване и други.

Коментари: 0