Правителството спешно подготвя антикризисни европроекти за €700 млн.

Парите са по новата многогодишна финансова рамка, но ще могат да се използват още тази година

Правителството спешно подготвя антикризисни европроекти за €700 млн.

Снимка: Economic.bg/Архив

2429 ~ 1 мин. четене

Процедурата по одобрение на новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз за периода 2021 - 2027 г. е вече в своята финална фаза. Добрата новина за България е, че ако тя бъде приета до края на годината, страната ни ще получи достъп до част от средствата - до 692 млн. евро - още тази година. За тази цел се съсредоточаваме върху изработването на адекватни механизми, схеми за безвъзмездни средства за фирмите и гражданите. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на заседанието на Министерски съвет днес.

Ако това финансиране бъде налично през есента, искаме веднага да можем да го доставим на пазара - на фирмите, институциите, болничните заведения“, допълни Дончев.

По негови думи се очаква България да получи 16.7 млрд. евро финансиране от ЕС чрез бъдещия бюджет на Блока, което включва средства по кохезионната политика, директни плащания, средства от Фонда за справедлив преход, който да финансира процеса по декарбонизация и т.н.

От предложението за спасителния икономически фонд на ЕС България може да получи 12.845 млрд. евро, като 9.7 от тях ще бъдат безвъзмездни средства, а 3.12 млрд. евро - налични под формата на заем. По-голямата част от това финансиране трябва да бъде изразходено до 2024 г. за модернизация на икономиката, декарбонизация, реформи и въвеждане на високи технологии, стана ясно от думите на вицепремиера.

Подкрепи Economic.bg