Правителството може да подкрепи бизнеса и без актуализация на бюджета

След протест на фирми и синдикати премиерът и министрите установиха, че могат да ги подкрепят заради скъпия ток

Правителството може да подкрепи бизнеса и без актуализация на бюджета

Снимка: Красимир Свраков

1056 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Бизнесът и синдикатите са се договорили с премиера Стефан Янев държавата да компенсира фирмите заради рекордно скъпия ток. Това обещание е дадено по време на среща в Министерския съвет днес, която се състоя на фона на общ протест на няколко работодателски и синдикални организации и браншови структури. Не се подкрепят от КРИБ и от най-големите енергийни консуматори, обединени в БФИЕК, които отправиха собствени искания към правителството преди няколко дни.

Компенсациите, договорени днес, ще бъдат отразени в октомврийските сметки за ток, които ще излязат в началото на ноември. Техническите подробности обаче ще бъдат уточнени до края на деня и се очаква брифинг по темата, съобщава БНР.

Досега правителството твърдеше, че има пари за компенсации от 50 лева за консумиран мегаватчас от всички фирми в страната, но не може да ги активира, тъй като трябва нова актуализация на бюджета и съответно тези пари да бъдат заложени във финансовата рамка. Подобна актуализация може да се случи само от действащ парламент, т.е. най-рано около началото на декември. С днешната заявка обаче се оказва, че може и без актуализация и само е загубено време в протакане.

Протестът днес събра множество недоволни – и собственици на по-малки семейни фирми, и представители по-големи предприятия, които вече плащат двойно и тройно повече за ток, отколкото през същия период за миналата година.

Днес цената, на която се търгува електроенергията на свободния пазар, достигна нов рекорд – 480 лева за мегаватчас и това засяга не само бизнеса, но и социалните структури, като болници, училища и детски градини, които също купуват на свободния пазар.

Подкрепи Economic.bg