Правителството удължи мярката „60/40“, но засега подминава „Запази ме“

Финансовите средства ще се превеждат на съответния работодател по банков път от НОИ

Правителството удължи мярката „60/40“, но засега подминава „Запази ме“

Снимка: Красимир Свраков

1636 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова
Икономически COVID мерки

Работодателите ще получават средства от държавата за запазване на заетостта на работници и служители в засегнатите от COVID-19 икономически дейности до 31 декември 2021 г. Това реши правителството на редовно заседание. Миналата седмица Гълъб Донев, вицепремиер и министър на труда и социалната политика, обяви, че мерките „60/40“ и „Запази ме“ ще бъдат удължение, респективно до декември 2021 г. и до средата на 2022 г. Днес обаче бе взето решение само за първата. 

„Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността“, се казва в решението на МС.

Фирмите, учредени преди 1 август 2019 г., ще могат да получат от държавата 60 на сто от осигурителния доход на работниците за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя. За да имат това право, приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за компенсации, трябва да са намалели с не по-малко от 40% спрямо същия месец на 2019 г. В случай че спадът е с не по-малко от 30%, подкрепата от държавата ще е 50 на сто от осигурителния доход за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

Дружествата, учредени след 1 август 2019 г., ще имат право на 60 на сто от осигурителния доход на работниците за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя, ако приходите им от продажби през месеца, за който кандидатстват за подкрепа, са се понижили с не по-малко от 40% спрямо средномесечните приходи за 2020 г. В случай че намалението е с не по-малко от 30%, държавата ще ги подкрепя с 50 на сто от осигурителния доход за юли и от осигурителните вноски за сметка на работодателя.

А компаниите, получили средства за запазване на заетостта на работниците и служителите, са длъжни да изплащат трудово възнаграждение в размер, не по-малък от размера на осигурителния доход за юли 2021 г. и да внасят дължимите осигурителни вноски за съответния месец.

Финансовите средства ще се превеждат на съответния работодател по банков път от Националния осигурителен институт, като постановлението влиза в сила от 1 август 2021 г.

Работодателите, кандидатстващи за изплащане на средства за август и септември 2021 г. могат да подават заявления до 31 октомври 2021 г., а кандидатстващите за изплащане на средства за ноември 2021 г. – до 10 декември 2021 г.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg