Мерките „60/40“ и „Запази ме“ ще бъдат удължени

В момента и двете схеми са изтекли и реално ограничените от правителството бизнеси не получават държавна подкрепа

Мерките „60/40“ и „Запази ме“ ще бъдат удължени

Снимка: Красимир Свраков

3014 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова
Икономически COVID мерки

Правителствените мерки за запазване на заетостта и подкрепа към бизнеса „60/40“ и „Запази ме“ ще бъдат удължени. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев след извънредна среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Мярката „Запази ме“ ще действа до средата на 2022 г., а „60/40“ – до края на тази година. Сега сроковете са съответно юни и юли, т.е. ограничените бизнеси реално не получават никаква подкрепа от държавата.

Запазват се и параметрите на двете програми, въпреки че бизнесът и синдикатите искаха промени в схемата за запазване на заетостта. Според правителството не е добре да се пипат дизайните, защото всяка промяна е свързана с нова нотификация от Брюксел.

По време на срещата днес стана ясно, че до края на октомври бизнесът ще може да кандидатства за подкрепа на заетостта за месеците август и септември.

За да отговорим на очакванията на бизнеса и служителите, се обединихме около решението да подкрепим проекта на постановление така, както е предложен, за да може до края на октомври бизнесът да кандидатства за месеците август и септември за подкрепа на заетостта”, заяви Донев.

По мярката „60/40“ до края на годината са предвидени 250 млн. лв., като средномесечно ще се подкрепят между 67 000 и 73 000 служители. За мярката "Запази ме" за предвидени 100 млн. лв., като тя трябва да подкрепи около 67 000 наети и самоосигуряващи се.

Относно условията за кандидатстване по мярката „60/40“, Гълъб Донев уточни, че при спад на оборота с 30%, подкрепата е 50%. При спад на оборота с 40% – подкрепата е с 60%. Представителите на заведенията вече обявиха, че при така определените проценти на тях не им върши работа мярката и реално могат да бъдат подкрепени само държавните дружества.

Относно изплащането на компенсации за работниците и служители на компании, чиято дейност е преустановена заради временни ограничения, наложени от държавата, както и за самоосигуряващите се лица, е постигнат консенсус постановлението да бъде прието с леки изменения.

Там ще бъдат подкрепени лицата, които са засегнати от затварянето на дейността на предприятията по заповед на държавен орган", посочи Донев.

Продължава подкрепата на работници и служители, които са били принудени да излязат в неплатен отпуск. Подкрепата е 75% от осигурителния доход. Социалните партньори са се обединили и са приели постановленията и наредбите за допълнително пенсионно осигуряване.

"Успяхме да постигнем напредък за действията в подкрепа на подобни дейности. Правителството ще положи усилия да подкрепи градския транспорт и др. Настояваме категорично за ангажимента от министър Донев, че незабавно това правителство трябва да подготви и да започне работа по нова нотификация, за да имаме подготовка, която да се предостави на разположение на едно ново редовно правителство. Разчитаме на това", заявиха от КНСБ.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg