Правителството уволни директора на Агенцията по вписванията 

Причините са няколко, сред които и започнала процедура за нарушение от страна на Европейската комисия

Правителството уволни директора на Агенцията по вписванията 

Снимка: Стопкадър/БНТ

2366 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Директорът на Агенцията по вписванията Габриела Козарева е уволнена, а нейното място ще бъде заето от Даниела Митева. Това обяви служебният правосъден министър Янаки Стоилов.

Припомняме, че първоначално отстраняването ѝ бе поискано от здравния министър Стойчо Кацаров заради отказa на Търговския регистър да бъдат сменени директорите на столичните болници „Александровска“ и „Лозенец“. Отстраняването е по предложение на Стоилов и одобрено от служебния премиер Стефан Янев.

Инспекторатът към министъра на правосъдието и одитът установиха недостатъци и нарушения в Агенцията по вписванията. Някои от тях са нарастване на броя на необработените годишни финансови отчети, като от началото на 2017 г., когато те са били около 350 хил., към момента достигат почти 1 милион“, посочва Стоилов.

По негови думи Европейската комисия е стартирала процедура, свързана с нарушение за неизпълнение относно интеграцията на търговския регистър към Информационната система на бизнес регистрите, което е трябвало да стане преди 4 години, както и въвеждането на софтуер с отворен код, който да направи системата общодостъпна.

„В резултат на тези и други констатации, направихме промяна“, посочи служебният министър.

Козарева прикова вниманието върху себе си преди няколко години, когато, въпреки краха на Търговския регистър, парализирал работата на фирмите за близо три седмици, в оглавяваната от нея агенция си раздадоха стотици хиляди лева бонуси.

Припомняме, че Митева оглавяваше агенцията до 2009 г., когато бе освободена от ръководния пост при встъпването на първия кабинет на ГЕРБ.

Подкрепи Economic.bg