Правителството в Италия е напът да изстреля дълга на страната

В момента съотношението дълг към БВП е над 130%, а популисткото правителство очевидно иска да е повече

Правителството в Италия е напът да изстреля дълга на страната
По-малко от година преди евроизборите италианското правителството е изправено пред опасността Брюксел да задейства процедура по прекомерен дефицит. Причината - плановете на популисткото правителство на „Пет звезди“ за бюджетен дефицит от 2.4% от брутния вътрешен продукт (БВП) догодина. Най-вероятно това ще доведе и до увеличаване на италианския правителствен дълг, който е сред най-високите в Европа - 130%.

„Раздуването на италианския дълг този път може да е различно“ - под това заглавие влиятелното американско издание „Барънс“ описва предложената финансова рамка от новото популистко правителство и сравнява отношенията между Италия и Европейската комисия като оперен спектакъл. Действие първо - Италия прави неприемливо за Брюксел предложение - в този случай - планира да харчи повече от допустимото.„Италия все още страда от икономическата криза. Брутният вътрешен продукт остава по-нисък от предкризисните нива. Хората чувстват, че стандартът им на живот се влошава. Всичко това доведе и до изборната победа на популисткото движение „Пет звезди“. Сега те се опитват да изпълнят част от предизборните си обещания - а именно намаляване на данъците и увеличаване на социалните разходи“, заяви в интервю за БНР италианският икономист Луиджи Сказиери от Центъра за европейска реформа.

Международният валутен фонд прогнозира икономиката на страната да нарасне с около процент, докато в представената от финансовия министър Джовани Триа бюджетна рамка ръстът на БВП е 1.5%, или както самият Триа описва документа „смел и отговорен бюджет, който ще доведе до икономически ръст и по-добър живот на хората“.

„Италианското правителство не трябва да допуска дефицит от 2.4% от БВП“, заяви финансистът Лоренцо Кодоньо. Според него пазарите ще реагират много негативно на подобен ход, което ще оскъпи италианските дългови книжа. Освен това дефицитът трябва да се финансира с нов дълг, което ще направи ситуацията още по-сложна.

„Има много сериозни аргументи да се борим с екстремните нива на бедност, но не съм убеден, че настоящото правителство е избрало най-добрите мерки за това. Ако наистина имат за цел да увеличат социалните разходи, те трябва да намерят необходимите средства за това вътре в самия бюджет, т.е. от съществуващия бюджет в страната, а не да трупат дефицит. В крайна сметка тези пари се вземат под формата на дълг, а вече съотношението на италианския дълг към брутния вътрешен продукт е сравнително високо. Това е много рисков ход“, смята Кодоньо.

Ще бъде ли наказана Италия от Европейската комисия? Луиджи Сказиери очаква щастлив финал. „След като италианското правителство представи официално бюджетните си планове пред Европейската комисия в средата на октомври, ние очакваме да видим определени препоръки от тях. Вероятно ще има диалог и чак тогава в средата на ноември ще чуем официалното мнение на Брюксел. Не е изключено след това да станем свидетели на процедура за прекомерен дефицит, а това в крайна сметка може да доведе и до финансови санкции за Италия. Но в навечерието на европейските избори през пролетта на следващата година Европейската комисия и останалите държави членки биха били много внимателни в предприемането на подобна стъпка, защото с нея те могат допълнително да подсилят евроскептицизма в Италия“, смята икономистът.

„Да, но не трябва да забравяме, че Италия съвсем явно тръгва срещу правилата. Мисля, че европейските лидери и комисията няма да имат друг избор, освен да започнат процедура по прекомерен дефицит към Италия. Причината е, че те не просто нарушават правилата, но и съвсем категорично заявиха, че ще го направят. Така италианското правителство не оставя избор на Комисията. Също така - трябва да отчетем и факта, че това правителство няма много приятели в Брюксел и останалите европейски столици, защото то е популистко и използва послания, които са против основни европейски принципи. Затова ще им е много трудно да убедят европейските партньори да не задействат процедурата по прекомерен дефицит“, отговори Лоренцо Кодоньо.
Коментари: 0