Правосъдният министър подаде оставка

Христо Иванов обяви това след дискусията за промени в Конституцията

Правосъдният министър подаде оставка

Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка. Това се случи в парламента по време на дебатите по промените в Конституцията в пленарна зала. Решението на депутата е лично.

Той се оттегли от поста след като мнозинството в Народното събрание - с гласовете на всички партии с изключение на Реформаторския блок, прие предложенията на АБВ за промени в Конституцията, които обезсмислят съдебната реформа

"Въпреки отправените сигнали и послание,  че независимостта на съда и прокуратурата не е гарантирана, остава съмнението, че в България  върховенство има прокуратурата,  се запазва. Поради това не мога да изпълнявам повече своите конституционни задължения", заяви от парламентарната трибуна Иванов и напусна залата.

„Очаквам Коледа и по-хубав коледен подарък не бих могъл да си направя”, това коментира пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Христо Иванов, цитиран от агенция "Фокус"

На въпрос кога е взел решение, че трябва да подаде оставка, той заяви, че още в първия ден, когато се е заклел. „Казах, че поемам този пост, за да свърша конкретни неща и кауза. Голяма част от тях се реализират, но за мен въпросът, който поставих от трибуната, е ценностен - дали в България политическата система може да постави интересите на независимостта над съда под различни форми.

Той посочи, че веднага ще му връчи оставката си на премиера Бойко Борисов. „Благодаря на всички политически сили за подкрепата и за работата, която сме свършили сега и дотук. Не е личен въпрос дали аз съм предаден, въпросът е в една кауза, която беше дефинирана. 

Оттук нататък следва да се вземат важни решения за това дали наистина ще се продължи в тази посока, която очертах. Надявам се, че моята оставка ще послужи за преосмисляне от някои хора в тази посока. Единствената ми емоция е огромно облекчение”, каза Христо Иванов.

Кой е Христо Иванов

Христо Иванов е български политик, юрист, министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов от 7 ноември 2014 г. Бил е служебен заместник министър-председател и министър на правосъдието в правителството на Георги Близнашки от 6 август до 7 ноември 2014 г. Завършил е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Специализирал е във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон, САЩ, в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ. От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите.

От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.

От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, предотвратяване на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

От 2002 г. е вписан като адвокат. От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.

Заместник министър-председател по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието в служебното правителство с министър-председател Георги Близнашки (06.08-07.11.2014 г.). Избран за министър на правосъдието на 7 ноември 2014 г. от 43-ото Народно събрание.

Коментари: 0