Православни храмове в община Сливница

Вижте някои от тях

Православни храмове в община Сливница
5048 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
На територията на община Сливница има малки църкви и храмове, построени в различни периоди от българската история. Екипът на Economic.bg подбра някои от най-посещаваните и емблематични църкви и параклиси, които можете да посетите.

Храм "Св. св. Кирил и Методий", СливницаХрамът "Св. св. Кирил и Методий" е най-старата сграда в Сливница и се намира южно от центъра на града. Завършен е през 1879 г. Бил е посещаван от Княз Александър Батенберг, Цар Фердинанд, Цар Борис III, Екзарх Йосиф I, Патриарх Кирил, Патриарх Максим и други.

Параклис "Св. Георги", СливницаПараклисът е построен от отец Тодор и сина му Георги с помощта на дарения. Разположен е на пътя от Сливница към с. Гълъбовци. 

Църква "Св. Иван Рилски", с. БахалинПредполага се, че църквата е изградена в средата на XIX век. До нея е имало и училище. Църквата е отворена по всяко време, но се нуждае от спешен ремонт.

Храм "Свето Возкресение Христово"Храмът се намира в центъра на с. Драготници. Изграден е с дарения на жителите на селото и е осветен през 2004 г. 

Храм "Св. Пророк Илия", с. БратушковоХрамът е построен през 1904 г. , но през годините е разрушаван и изграждан наново.

Храм "Свети Спирдон", с. Алдомировци"Свети Спирдон" е една от най-старите сгради на територията на община Сливница. Построен е през 1856 г. и се намира в центъра на селото.
Подкрепи Economic.bg