Празнуваме Атанасовден

В народните вярвания Св. Атанасий е властелин на снеговете и ледовете

Празнуваме Атанасовден
6220 ~ 1 мин. четене

На днешния 18 януари православната църква почита Св. Атанасий Велики.

Известен и под името Атанасий I Велики, той е египетски богослов и духовник, живял през IV век сл. Хр. Св. Атанасий е патриарх на Александрия, един от най-видните радетели за чистотата на вярата. Участва в Никейския Вселенски събор.

Светецът е известен е с противопоставянето си на арианството. Той се приема за първия разпространител в Европа на възникналото в Египет на монашество. За тези си дела Св. Атанасий е възвеличен още от ранното християнство като „Велики“.

Паметта на светеца се почита на 18 Януари, Зимния Св. Атанас – „Атанасовден“. Това е датата на последното му завръщане като православен епископ на Александрия, след като е бил гонен 5 пъти от арианите от епископския си пост. Чествания има и на 2 май – деня на неговата смърт.

В народните вярвания Свети Атанас е представен като властелин на снеговете и ледовете. Счита се, че от този ден нататък зимата започва да си отива. Облечен с копринена риза, той отива в планината на своя бял кон и се провиква: „Иди си, зимо, идвай лято!“ Затова и празникът е известен като „Среди зима“. Известна е и репликата „Атанас гилди, и яз гилди“ (Атанас дойде и лятото дойде).

Атанасовден, както и Антоновден, се почита като патронен празник на ковачи, железари, ножари. Именици са Атанас, Атанаска, Наско, Таньо, Живко, Живка.

Economic.bg честити имения ден на всички празнуващи!

Подкрепи Economic.bg