Празнуваме Илинден

Пророк Илия е сред най-почитаните от българите християнски светци

Празнуваме Илинден

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия – един от най-великите старозаветни праведници, изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в единия Бог.

Християнската църква го нарича още от древността „Пророк и предсказател на великите Божи дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“.

Старозаветният пророк Илия живял около 900 години преди Рождество Христово и бил от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение – внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък.

Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: „Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч“. Това обяснява и името на Пророк Илия, което означава Сила Господня.

Денят на свети пророк Илия е сред най-почитаните от български празници. Във всички църкви в страната се отслужва тържествена света литургия. Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името на пророка, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство.

Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари.

Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата му нашият го наричат Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник. В народните представи той препуска по небето със златна колесница, от която изпраща огнени стрели.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Най-честити на празника са именниците и занаятчиите  кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети пророк Илия е техен патрон-покровител. Илинден е и професионалният празник на пивоварите.

На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.

Счита се, че ако на Илинден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди светецът.

Летовниците трябва много да внимават, защото според народното поверие на днешния празник морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.

Именници днес са Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Илонка.

Коментари: 0