Пред ЕЦБ остана само един изход, за да избегне срив на пазарите

Очаква се банката да обяви стимули за още 500 млрд. евро

Пред ЕЦБ остана само един изход, за да избегне срив на пазарите

Снимка: Unsplash

Тази седмица Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) се сблъсква с особена ситуация, в която се очаква да оповести още парични стимули много преди плановете си за това, пише Bloomberg в свой анализ. Досега ЕЦБ изразходва по-малко от една трета от програмата за спешни покупки по време на пандемия в размер на 750 млрд. евро, която стартира през март. При тези темпове банката можеше да изчака до срещата си през юли или септември преди да прецени дали програмата е достатъчно голяма, за да поеме още дълг, издаден от правителствата за борба с рецесията.

По същия начин пазарният стрес, който тласна ЕЦБ към действие, изчезна, отчасти заради закупуването на облигации от нея и отчасти защото Европейският съюз направи стъпка напред към създаване на общ фискален отговор срещу коронакризата чрез фонд за възстановяване на стойност 750 млрд. евро.

И все пак пазарите очакват увеличение на програмата за изкупуване на облигации, а при липса на такова това може да предизвика пазарен шок, напомнящ този от месец март, когато президентът на финансовата институция Кристин Лагард подсказа, че програмата може да не действа за периферните за ЕС пазари на облигации.

„Липса на увеличение на пандемичната програма за спешни покупки е на практика удар за периферията“, смята Пуджа Кумра, старши европейски стратег в Toronto-Dominion Bank.

Огромното мнозинство в проучване на Bloomberg миналата седмица очаква Управителният съвет да допълни програмата за закупуване на активи с нови 500 млрд. евро.

Въпреки всичко това според Bloomberg някои членове от Управителния съвет ще се противопоставят на идеята за увеличение на програмата, макар че източниците за това остават неидентифицирани. Според ръководителя на стратегията на централната банка в Evercore ISI подобен ход би бил „смущаващ“.

Според главния икономист на Bloomberg Холгер Шмидинг увеличение на пандемичните покупки ще има, но вероятността все пак не е висока – около 60%. „Европейската централна банка изглежда почти сигурно ще увеличи размера на своята програма за спешни покупки в пандемия на следващата среща на 4 юни. Настоящият темп на купуване, нуждите на държавното финансиране и проблемите с пивоварството в Италия предполагат, че той трябва да бъде увеличен на над 1 трлн. евро“, смята друг икономист на Bloomberg, Дейвид Пауел.

Самата ЕЦБ изгради очаквания за действие. Създателите на политиката многократно са казвали, че са готови да засилят програмата, ако е необходимо, а членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел заяви, че решението ще бъде обвързано с икономическите данни.

Лагард вече посочи, че рецесията в еврозоната тази година вероятно ще бъде някъде между средния и най-лошия сценарий на централната банка, което ще доведе до свиване от около 10%. Това ще бъде подкрепено и от нови прогнози на нейната пресконференция в четвъртък.

Освен това фондът за възстановяване на ЕС, обявен за исторически пробив, все още трябва да бъде одобрен от всички 27 държави членки и все още може да бъде намален. Дори когато влезе в сила, средствата няма да започнат да се издават до следващата година.

„Би било глупаво от тяхна страна внезапно да решат да забавят програмата, когато имат пред себе си прогнози и виждат къде са рисковете, свързани с минуса“, казва Марчел Александрович, икономист от Jefferies.

На политиците ще бъде припомнено, че Европа далеч не се връща към нормалното и илюстрация за това е фактът, че срещата и пресконференцията на Лагард ще бъдат виртуални. Държавите облекчават блокадата си, като запазват много ограничения и многократно предупреждават за възраждане на коронавируса, ако хората не ги спазват.

„Очевидно може да се даде причина за изчакване. Може да се каже „Нека изчакаме да видим как ще отворят икономиките преди да се ангажираме с повече стимули. От това обаче ще се създадат огромни рискове и не мисля, че ЕЦБ всъщност може да си позволи забавяне“, казва Пиет Кристиансен, икономист от Danske Bank.

Коментари: 0