Преговорите Мей-Корбин за Brexit се провалиха

Бъдещето на сделката за излизане на Великобритания от ЕС става все по-неясно

Преговорите Мей-Корбин за Brexit се провалиха

Снимка: БТА

1252 ~ 2 мин. четене
Джереми Корбин обяви, че преговорите с правителството за намиране на компромис за Brexit „са стигнали толкова далеч, колкото могат“. В писмо до премиера лидерът на лейбъристите заяви още, че междупартийните дискусии, продължили шест седмици, не могат да продължат поради „нарастващата слабост и нестабилност“ на правителството.

От „Даунинг стрийт“ № 10 посочиха по-рано, че в някои области е постигнат напредък, но преговорите били „много предизвикателни“.

Сега се очаква страните да обсъдят представянето на редица варианти пред депутатите.

Премиерът Тереза Мей обеща да определи график за напускането си на „Даунинг стрийт“ след гласуването на споразумението за Brexit следващия месец.

Министърът на околната среда Майкъл Гоу каза, че депутатите трябва да се съсредоточат върху гарантирането, че се спазва мандатът за напускане на ЕС, определен след референдума през 2016 г.

Тереза Мeй ще се опита още веднъж да спечели подкрепата на депутатите през седмицата, започваща на 3 юни, когато Камарата на общините ще гласуват Споразумението за изтегляне от ЕС - законодателството, необходимо за изпълнението на споразумението с ЕС.

Brexit трябваше да се състои на 29 март, но след като депутатите гласуваха три пъти против сделката, която Мей бе договорила с ЕС, Блокът даде на Великобритания удължаване до 31 октомври. Това подтикна преговори между торите и лейбъристите, с които да се опитат да постигнат споразумение за Brexit.

Но в писмо до министър-председателя лидерът на лейбъристите Джереми Корбин казва, че ходът за избор на нов лидер на Консервативната партия означава, че „позицията на правителството е станала все по-нестабилна и неговата власт ерозира, подкопавайки доверието в способността на правителството за постигане на компромисно споразумение“.

Той каза още, че „нерядко предложенията на вашия преговарящ екип са публично оспорени от изявленията на други членове на кабинета“.

Корбин определи разговорите като „подробни“ и „конструктивни“, но също така каза, че „макар да има някои области, в които е възможно постигането на компромис, не успяхме да преодолеем важните политически пропуски между нас“.

Предпочитаният от лейбъристите план включва постоянен митнически съюз с ЕС, което означава, че няма вътрешни тарифи (данъци) за стоки, продавани между Обединеното кралство и останалата част от блока. Този план също така запазва възможността за по-нататъшен референдум, като даде на обществеността възможност да се произнесе по споразумението, договорено от Парламента.

И двата сценария предизвикаха гняв сред консерваторите, подкрепящи Brexit, които твърдят, че митническият съюз ще спре Обединеното кралство да договори собствените си търговски сделки по света и които смятат, че друго обществено гласуване е недемократично.

Някои депутати също критикуват Тереза Мей за това, че дори влиза в преговори с лейбъристите, но премиерът заяви, че правителството няма друг избор, за да достигне до Камарата на общините.
Междувременно консерваторите настояват Мей да обяви дата за оттеглянето си, както обеща след последното удължаване на Brexit. Това разклаща позициите на правителството и възможността да прокара в парламента сделка за излизането на Великобритания от ЕС. Очаква се, ако при следващото гласуване през юни сделката не бъде подкрепена в камарата, Мей да обяви, че се оттегля.

В същото време бившият министър на външните работи Борис Джонсън обяви, че ще се кандидатира за поста на Мей като лидер на консерваторите, което означава и автоматично за следващ министър-председател.
Коментари: 0