Аврамова: Разширението на Южната дъга в София може да стартира до края на 2019 г.

Това ще се случи, ако няма обжалване на отчуждаването на имоти

Аврамова: Разширението на Южната дъга в София може да стартира до края на 2019 г.

Снимка: Economic.bg

1576 ~ 1 мин. четене
Строителството на участъка от Южната дъга на столицата между кв. "Младост" до АМ "Тракия" може да започне до края на годината, заяви министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол, предаде "Фокус". Сопоред нея обаче това може да се случи ако няма обжалване на отчуждаването на имоти и бъдат изпълнени всички необходими процедури. 

По думите й АПИ провежда необходимите процедури за отчуждаване на имотите, попадащи в обхвата на 6-километровото трасе от Южната дъга, а след това поетапно държавата ще придобива собственост върху засегнатите имоти. Към момента обаче има 69 съдебни производства срещу размера на постановеното обезщетение, подчерта министърът на регионалното развитие. 

Аврамова посочи още, че предстои подписаване на договор с избрания изпълнител за инженеринг. Срокът за проектиране е 180 дни, а за строително-монтажни работи 730 календарни дни. 

Относно обществената поръчка за избор на консултант регионалният министър обясни, че са подадени 12 оферти на участници в процедурата и към момента Комисията разглежда техническите предложения на участниците и ги оценвява. След приключване на този етап ще бъдат отворени ценовите оферти на допуснатите участници.

Предвижда се в участъка да бъдат изградени две ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, локални платна, разделителна ивица между локалите и директното трасе и тротоари. Пресичането на пешеходци ще се осъществява чрез три надлеза. Инвестицията в проекта е 119 млн. лв. без ДДС. 
Коментари: 0