Преизчислението на пенсиите се отлага за следващия парламент

Предложението на БСП за промени в Кодекса за социалното осигуряване не се гледа на второ четене поради процедурни пречки

Преизчислението на пенсиите се отлага за следващия парламент

Снимка: Красимир Свраков

700 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Преизчисляването на всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2017 г., няма да бъде гласувано окончателно от настоящия парламент, а причината са процедурни пречки. Това стана ясно на днешното пленарно заседание на Народното събрание. Партиите не постигнаха съгласие предложението на БСП за промени в Кодекса за социалното осигуряване да бъде гледано на второ четене с аргумента, че правилникът не позволява да бъде нарушаван приетият за днес дневен ред.

Председателят на парламента Ива Митева заяви, че „предложението на левицата няма да подлежи на гласуване, защото противоречи на правилника на Народното събрание“.

Депутатът от БСП Кристиян Вигенин обяви от трибуната на НС, че очакванията на пенсионерите очевидно няма да бъдат изпълнени, но БСП ще се съгласи с дневния ред на парламента.

След бурни дебати в сряда депутатите приеха на първо четене, съc 127 глaca „зa“ и caмo 1 „пpoтив“, oт 1 юли тaзи гoдинa дa имa пpeизчиcлявaнe нa пeнcиитe зa тpyдoвa дeйнocт, oтпycнaти дo ĸpaя нa дeĸeмвpи 2017 г., като индивидуалният коефициент трябва да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г.

Така приетите на първо четене от НС промени предвиждаха всички стари пенсии да се преизчислят предвид средния доход за една и съща година – 2018, когато той е бил 890.90 лева.

Коментари: 0