Депутатите одобриха преизчисляване на пенсиите и това почти доведе до бой

Решението на парламента бе взето с ясното съзнание, че надали ще се стигне до окончателно приемане

Депутатите одобриха преизчисляване на пенсиите и това почти доведе до бой

Снимка: Screenshot

5558 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Със 127 гласа „за“ и само 1 „против“ депутатите одобриха от 1 юли тази година да има преизчисляване на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до края на декември 2017 г. Решението обаче бе прието само на първо четене и бе подкрепено от партиите с ясното съзнание, че надали изобщо ще се стигне до второ четене и окончателно приемане, тъй като животът на 45-ото Народно събрание е към края си.

Промените в Кодекса за социално осигуряване бяха предложени от БСП и според тях индивидуалният коефициент трябва да се умножи по средномесечния осигурителен доход за страната за 2018 г. 

След като то бе прието на първо четене, от левицата поискаха веднага да бъде гласувано и на второ. Като основен аргумент те изтъкнаха, че по време на дебатите никоя парламентарна група не изрази желание да внесе промени по предложението между двете четения.

От парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС обаче възразиха остро и близо половината депутати се струпаха около председателя на Народното събрание Ива Митева с желание за изказване.

Припомняме, че предложението на БСП и преди е влизало в пленарна зала, но бе отхвърляно от предишния парламент. По време на над двата часа разисквания по темата днес депутати от повечето политически сили – с изключение на БСП и „Изправи се! Мутри вън!“ – се обявиха против подобно преструктуриране, което ще струва 1 млрд. лв. на държавния бюджет по средата на годината. 

Според депутата от ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси Димитър Главчев гласуването на този законопроект е популизъм, защото дори той да бъде приет на второ четене, преизчисляване на пенсиите може да стане, само ако има работещо правителство, което да поиска актуализация на бюджета.

"Тези пари ги няма в бюджета на Държавното обществено осигуряване", заяви и Георги Ганев, председател на бюджетната комисия в парламента. Според него е неуважително този законопроект да не бъде внесен за обсъждане първо в бюджетната комисия, както е редът.

Коментари: 0