ЕК затяга правилата за чуждестранните субсидии

Целта е да се избегне изкривяването на европейския пазар

ЕК затяга правилата за чуждестранните субсидии

Снимка: Unsplash

364 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Европейската комисия предлага нова мярка срещу изкривяването на европейския пазар от чуждестранните субсидии, които се отпускат от правителства извън Европейския съюз, както и с такива, предоставени от европейските страни. Правилата на ЕС за обществените поръчки, конкуренцията и възможностите за търговска защита са важни за осигуряването на справедливи условия за дружествата на единния пазар, но те не се прилагат за чуждестранните субсидии, става ясно от съобщение ЕК. 

Получателите на такива субсидии се сдобиват с несправедливо предимство при придобиване на дружества от ЕС и при участие в европейски обществени поръчки, пояснява още ЕК. Затова Брюксел предлага въвеждането на няколко инструмента, сред които:

  • Уведомителен режим за проверка на сливания с финансова подкрепа от правителство извън ЕС, където оборотът на придобитото дружество е 500 млн. евро или повече, а чуждестранната подкрепа е поне 50 млн. евро
  • Уведомителен режим за проверки при участие в обществени поръчки с прогнозна стойност над 250 млн. евро, където е осигурена подкрепа от правителство извън ЕС
  • Проверки и при по-малки сливания и обществени поръчки по инициатива на ЕК

Всички дружества, които искат да придобиват дялове във фирми от ЕС или да участват в европейски обществени поръчки, ще трябва да уведомяват предварително за всяко чуждестранно финансово участие в обхвата на предложението. Сливанията няма да бъдат позволени до завършването на проверките.

Ако изискванията бъдат нарушени, ЕК ще налага глоби. Комисията ще може да се произнася и по инвестиции „на зелено“. Предложението включва ЕК да може да поиска отнемане на имущество или забрана на дадено пазарно поведение в случаи на нарушение или изкривяване на пазара. Ако предложението бъде прието, ЕК ще има право да забранява сливания и придобивания, както и участия в обществени поръчки.

Предложението подлежи на одобрение от Съвета на ЕС и Европейския парламент, а ЕК очаква съвещанията да продължат два месеца.

Коментари: 0