Първата страна в ЕС с над 50% ваксинирано население

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията дава момента снимка на ситуацията в държавите членки

Първата страна в ЕС с над 50% ваксинирано население

Снимка: Unsplash

7628 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Унгария стана първата страна член на Европейския съюз, която е ваксинирала повече от половината от населението си на възраст над 18 години, сочат данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Според тях 50.5% от хората в страната са получили поне една доза, а почти 26% – и двете дози. Принос оказва и използването на руската ваксина „Спутник V“.

Унгария регистрира през януари и руската ваксина „Спутник V“, с което стана първата държава в ЕС, която одобри използването ѝ на своя територия. Словакия последва примера ѝ през март тази година.

От данните на ECDC става ясно още, че в топ три по ваксинирани с една доза са още Малта и Финландия, които заемат второто и третото място съответно с 47% и 38% възрастни с поставена една доза.

Източник: Европейски център за профилактика и контрол върху заболяванията

България изостава във ваксинационната кампания, като според данните първа доза са получили 10.7%, а две дози – само 3.8% от населението.

Общо в ЕС са направени 154.1 млн. ваксинации, като 30% от гражданите на ЕС са с поставена първа доза, а с две – 11.3%. Заложената цел е делът на напълно ваксинираните да достигне 70% през лятото.

Коментари: 0