През 2017 г. в САЩ са влезли най-малък брой бежанци от 15 години насам

По време на предизборната кампания Тръмп обеща да затегне имиграционната политика на страната.

През 2017 г. в САЩ са влезли най-малък брой бежанци от 15 години насам

Под управлението на президента Доналд Трамп в Съединените щати са влезли 29 022 бежанци, което е най-ниското ниво през последните 15 години. Това съобщи в сряда от USA Today, позовавайки се на данните на Държавния департамент.

Както пише вестникът, "за последен път такъв малък брой търсещи убежище в Съединените щати е имало през 2002 г. Тогава значително се забави потока на законна имиграция след терористичните атаки на групировката  "Ал Кайда" в Ню Йорк на 11 септември 2001 г.

При президентите Джордж Буш и Барак Обама квотата на бежанците варира от 70 хил. до 80 хил. души годишно.

Припомняме, че по време на предизборната кампания Тръмп обеща да затегне имиграционната политика на страната. През декември 2015 г. той дори заговори за пълна забрана на всички мюсюлмани да влизат в Съединените щати.

Една седмица след встъпването си в длъжност като президент, което се случи на 20 януари 2017 г., Тръмп подписа документ, целящ, както твърди Белият дом, да "укрепи обществената сигурност в Съединените щати".

Според президента под прикритието на бежанците терористите могат да влязат в страната. През октомври Тръмп подписа указ за създаване на квота за прием на не повече от 45 хил. бежанци за фискалнара 2018 г. която започна на 1 октомври 2017 г.  

Коментари: 0