Принц Хари и Меган: Откъде всъщност идват парите им?

След като отказаха да бъдат работещи членове на британското кралско семейство

Принц Хари и Меган: Откъде всъщност идват парите им?

Снимка: БТА

8002 ~ 3 мин. четене

Принц Хари заяви, че семейството му го е „отрязало“ финансово, след като той и съпругата му Меган се отказаха от кралските си титли и се преместиха в Калифорния в началото на миналата година. Откъде тогава вземат парите си? Херцогът и херцогинята на Съсекс обявиха през януари 2020 г., че искат да спрат да бъдат работещи членове на кралското семейство и да „работят в посока“ на своята финансова независимост, обяснява BBC.

 

Тогава стана ясно, че има сключено споразумение, според което поне за известно време двойката ще продължи да получава пари от бащата на Хари. Не се разбра обаче дали доходите дойдат от херцогството Корнуол (огромно портфолио от имущество и финансови инвестиции), личното му богатство или комбинация от двете. Сметките на принц Чарлз показват, че за годината до март 2020 г. за финансиране на дейностите както на двойката, така и на херцога и херцогинята на Кеймбридж, са изразходени общо около 5.6 млн. паунда. 

В сензационното си интервю пред Опра Уинфри обаче принц Хари каза: кралското семейство „буквално ме е отрязало финансово“ след оттеглянето. Не е ясно дали Хари има предвид парите, които двойката е получила преди това от сметките на принц Чарлз от херцогството Корнуол, суверенната субсидия, финансирана от данъкоплатците или и двете. Подробности от сметките на принц Чарлз за този период все още не са публикувани, посочва британската медия в свое проучване.

Богати ли са херцогът и херцогинята на Съсекс?

И херцогът, и херцогинята имат значително лично богатство. Принц Уилям и принц Хари получиха по-голямата част от 13-те млн. паунда, оставени от майка им принцеса Даяна. Говорейки за преместването им в САЩ, по-малкият от двамата братя каза пред Опра:

получих това, което майка ми ми остави и без него нямаше да можем да се справим.“

Смята се също, че принц Хари е получил милиони лири от прабаба си, посочва кралският кореспондент на BBC Ник Уичъл.

По време на актьорската си кариера херцогинята на Съсекс пък е челила по 50 хил. долара (38 300 паунда) на епизод за сериала Suits.Тя също така водеше блог за начин на живот и създаде собствена модна линия за канадска марка.

Какви други доходи имат?

Тъй като вече не са „работещи кралски особи“, Хари и Меган са свободни да правят собствени доходи. Двойката не получи хонорар за интервюто си с Опра Уинфри, но откакто се преместиха в САЩ, те сключиха сделки със стрийминг услугите Netflix и Spotify. Има спекулации, че те са на стойност милиони долари.

Двамата създадоха и организация, наречена Archewell, която има както производствена линия, така е и фондация с нестопанска цел.

Кой плаща за тяхната сигурност?

Докато двойката е била във Великобритания, там им е била предоставена защита от Metropolitan Police. Не е известно обаче колко струва това. След като канадското правителство обяви, че ще спре да осигурява сигурността на семейството, Хари и Меган решиха да се преместят в САЩ.

Там американският милиардер и медиен магнат Тайлър Пери предложи на двойката дом, в който да останат през първите месеци на COVID блокадата.

Запитан от Опра как семейството ще отговори на обвиненията, че „грабят пари“, принц Хари отбеляза, че сделките с Netflix и Spotify „никога не са били част от плана“, но са били необходими.

От моя гледна точка, всичко, от което се нуждаех, беше (да имам) достатъчно пари, за да мога да платя за сигурността на семейството си и неговата безопасност“, каза той.

Кой финансираше двойката, когато те бяха кралски особи?

Преди да решат да отстъпят от кралските си задължения, 95% от доходите на двойката идваха от доходите на принц Чарлз от херцогството Корнуол.

Парите от херцогството – малко над 5 млн. паунда през 2018-19 – покриват публичните задължения на принц Хари и Меган, както и тези на херцогът и херцогинята на Кеймбридж. Покриват и част от техните лични разходи.

Суверенният грант, финансиран от данъкоплатците, представлява останалите 5% от доходите им.

Субсидията се изплаща от правителството на Кралското семейство за покриване на разходи за служебни задължения и грижа за кралски дворци. Тази година всичко това струва общо 85.9 млн. паунда и се финансира от печалби от Crown Estate – търговски имоти, собственост на кралицата.

Херцогът и херцогинята обявиха през септември, че са изплатили 2.4 млн. паунда за ремонт на дома си, Frogmore Cottage в Уиндзор. Първоначално бе предвидено сметката да се покрие от данъкоплатците от Обединеното кралство.

Коментари: 0