Предстоящ икономически бум в САЩ може изобщо да няма

16% от поколението Милениум и 12% от американците като цяло не са били способни да живеят нормално дори с парите от държавата

Предстоящ икономически бум в САЩ може изобщо да няма

Снимка: Pexels

1000 ~ 3 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Едно от основните правила на инвестирането е трейдърите да не се влияят от вълненията на тълпата. Към момента обаче пазарите сигнализират, че много инвеститори игнорират това правило. Това заяви икономистът и финансов анализатор Гари Шилинг, предава Bloomberg.

Цените на акциите показват увереност, че преобладаваща част от хората ще бъде ваксиниран срещу коронавируса до средата на годината. Въпреки скорошното оттегляне от технологичните компании, чиито приходи са зависими от ниските лихвени проценти, акциите поскъпват в отговор на очакванията за силни резултати, особено тези на дружествата, чувствителни към промяната.

Очакванията за растеж от между 6 и 8% на американската икономика през тази година провокират въпроса на какво се базират. Разходите за машинни съоръжения остават приглушени на фона на несигурността и незапълнения капацитет на бизнеса. Реалните капиталови разходи се повишават с годишен темп от само 1.6% от 2007 г. насам. Строителният сектор се представя силно, но жилищното строителство представлява само 3.7% от БВП. Освен това нарастващите лихвени проценти ограничават заявленията за ипотечни кредити, които се понижават с 19.4% през февруари според Асоциацията на ипотечните банкери.

Икономистите увеличават очакванията си за растежа през тази година

Търговската война на президента Доналд Тръмп може да се определи като неуспешна, защото не убеди Китай да изпълни обещанията си и да внася повече стоки от САЩ. Също така допълнителни ограничения на вноса от Китай само биха ускорили преместването на производство към страни, в които то може да се случва по-евтино.

Виетнам е пример за това, като износът на страната се увеличава с близо 60% през последните три години. Така че дори да има драстични ограничения на вноса от Китай, стоките, които влизат в САЩ от Азия, ще продължават да имат отрицателен ефект върху американската икономика. Това от своя страна засяга работните места в сектора на производството. Оказва се, че съдбата на икономиката е в ръцете на потребителите, които генерират 69% от БВП. Те обаче може да не продължат да харчат, въпреки стимулите на правителството, като вместо това решат да увеличат спестяванията си за по-тежки дни.

Според клона на Федералния резерв в Ню Йорк потребителите са спестили 71% от предоставените от правителството средства преди една година, като са похарчили 18% за жизненонеобходими стоки и само 8% за несъществени покупки и 3% за дарения. Съкращенията заради пандемията бяха шок за много домакинства, които се оказаха неподготвени. Изследване на Фед установява, че 16% от поколението Милениум и 12% от американците като цяло не са били способни да се справят с 400 долара, които им бяха предоставени извънредно.

Това беше повторено със стимулите в края на годината. Пакетът от 900 млрд. долара включваше 600 долара за тези, чиито приходи са под 75 хил. долара. Въпреки че жителите с ниски и средни доходи обикновено спестяват малко, те правят това отново. Около 82% от увеличението на доходите след облагането с данъци са били спестени, довеждайки до ръст на нивото на спестявания от 13.4% през декември до 20.5% през януари.

Американците спестяват парите от правителствените стимули вместо да ги инвестират

Американците използват спестяванията си, за да ги насочат към активи и намаляване на дълга - дългосрочна тенденция, която вече сме наблюдавали. През 60-те и 70-те години на миналия век средното ниво на дълга беше 60% след облагането с данъци. Този дълг включваше ипотеки, кредити за автомобили, кредитни карти и студентски заеми. От началото на 80-те години обаче свободните разходи и големите заеми на потребителите повишиха нивото до 134% през 2007 г. Нивото започна да се понижава отново след финансовата криза. Въпреки това отчетените 92% през третото тримесечие на миналата година остават далеч от нормата от 60%.

Американците намаляват нивата на личния си дълг през последните години

Тенденциите показват, че повечето от предстоящите стимули също ще бъдат спестени и използвани за намаляване на дълга и вложения в активи. Всякакви странични разходи без съмнение ще бъдат концентрирани върху услуги като хранене навън и пътувания, след като потребителите имат възможността да напускат домовете си. Хората може би ще се хранят по-често навън, но не е задължително това да се случва всяка вечер.

Опасенията от инфлация са неоправдани, стига протекционизмът да не попречи глобалното предлагане на повечето продукти да надхвърли световното търсене. Бавният икономически растеж също разширява дисбаланса между търсенето и предлагането.

Паричните и фискални стимули обаче породиха значителен ръст в цените на активите. В резултат на това капитализациите на някои компании като GameStop се изстреляха в стратосферата, заедно с тези на производителите на електромобили, подхранвани от очакванията, че няма място за икономически разочарования до края на тази година. Дори леки промени на политиката от страна на Фед обаче могат да доведат до сериозна преоценка.

Коментари: 0