Проблем бави излитането на самолети от София (обновена)

Според летището става дума за технически проблеми, а не заплаха

Проблем бави излитането на самолети от София (обновена)
4907 ~ 2 мин. четене
Много полети от Летище София тази сутрин са задържани и не са излетели, съобщи бТВ. От аеропорта са обяснили, че не става дума за терористична заплаха, а за организационни и технически проблеми.

Нито един самолет на Wizz Air не е излетял тази сутрин от Терминал 1 на летище София. Всички пътници са качени в самолетите и са заложници на “организационни проблеми”. Полетът за Лондон, който трябваше да излети в 5:30 часа все още не е изпълнен, съобщава delo.bg, цитирани от Blitz.bg.

Пътниците стоят затворени в самолета и за направлението София – Дортмунд. Този полет по разписание е обявен за 6.10. Все още самолетът е на пистата, алармирали читатели.

От пилотския екипаж първоначално било обявено закъснение от 20 минути, но вече часове не се предоставя никаква информация, а се цитират “организационни проблеми на компанията”. Телефоните на пасажерите непрекъснато звънят с притеснени дъщери и синове, които чакат родителите си на летището в Дортмунд.

При проверка на полетното разписание на летище София действително полетите на Wizz Air и към този момент стоят със статус “отвеждане”.

„Софтуерен проблем в самата авиокомпания, не е на летище София. Това е причината нито един самолет да не излети. Нямаме информация кога ще бъде решен проблемът, както и дали ще бъдат обезщетени пътниците“, заявили от летище София. 

Нискотарифната авиокомпания все пак ще обезщети пътниците, но само тези, заплатили за услугата “гаранция за пристигане навреме”. Тя струва 20 лева за еднопосочен полет и трябва да бъде заплатена минимум 2 дни преди полета. Обезщетението в този случай възлиза на 100 евро, които могат да бъдат използвани само за следваща резервация на самолетни билети или други услуги на Wizz Air.

При проверка малко преди 10.00 ч. на сайта на Летище София всички полети от сутринта са излетели.

По последна информация полетите на Wizz Air вече се изпълняват. От Министерство на транспорта посочват, че причината е била чисто технически проблем. Авиокомпанията е имала проблем с аеронавигационните карти. 

Това е вътрешен проблем, който компанията трябва сама да си реши, допълват от ведомството. Всичко вече е нормално и полетите се движат по график, казват от министерството, цитирани от Агенция "Фокус".

Подкрепи Economic.bg