Продава ли се пенсионното дружество NN?

Евентуалната причина е предстоящото изплащане на пенсиите от частните фондове

Продава ли се пенсионното дружество NN?

Снимка: Twitter: @NN_Group

6232 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Нидерландската финансова компания NN Group отказа да коментира медийните публикации, че продава едноименното си българско пенсионно дружество. В отговор на запитване от Economic.bg от компанията заявиха само, че "NN никога не коментира пазарни слухове и спекулации". Но практиката показва, че в повечето случаи това означава, че има нещо вярно в изнесената първо от вестник  "24 часа" информация.

От българското дружество също отказват да коментират темата, като се опират на йерархичната структура на международната корпорация.

„Ако се случва такава сделка, то NN България не е страна по нея. Решенията се взимат от Нидерландия и ние няма как да дадем каквато и да било информация, просто защото не разполагаме с такава“, това коментира пред Economic.bg Анастас Петров, изпълнителен директор на пенсионното дружество в България.

Имайте предвид, че NN Group e публична компания и има специална политика към подобна чувствителна информация. Независимо дали тя е вярна или не, трябва да се подходи деликатно, за да не се спекулират пазарите“, добави Петров.

NN има политиката да държи осведомени всички свои служители, но според източници на Economic.bg от компанията по вътрешната мрежа няма информация за предстояща сделка.

Сред медийните спекулации за причините дружеството да се продава е предстоящото тази година изплащане на пенсиите от частните фондове. Първите 17 000 жени трябва да започнат да получават някакви пари от септември, което би намалило досегашните печалби на дружествата и може да предизвика нестабилност.

Години наред фондовете само събираха средства от работещите и ги инвестираха в различни активи. Целта беше да се натрупат достатъчно средства, за да се покрива поне намалението от НОИ, а и да има нещо отгоре. В този период компаниите, които управляват фондовете, правеха своята печалба основно от инвестиции и такси за управление.

Подкрепи Economic.bg