Производството на електрически Mini в британския завод започва в края на годината

Очаква се то да съвпадне с предвидената дата за Brexit

Производството на електрически Mini в британския завод започва в края на годината

Снимка: Mini

528 ~ 1 мин. четене
BMW ще започне изграждането на новия си електрически Mini автомобил в своя британски завод от края на 2019 г., като първите превозни средства ще достигнат до клиентите от пролетта на следващата година, съобщи германският автомобилен производител във вторник.

"Mini Electric ще даде старта на нашия нов модел на офанзива към напълно електрически превозни средства," каза Оливер Ципсе, началник на производството на автомобилния гигант, който е и основен кандидат за поста а главен изпълнителен директор на компанията. Преди дни директорът Харалд Крюгер обяви, че ще напусне поста догодина, и сега компанията търси негов заместник.

„До 2023 г., две години по-рано от предвиденото, ще имаме 25 електрифицирани модела на пазара. Повече от половината от тях ще бъдат напълно електрически”, каза той.

Производството на новия Mini би могло да се очаква приблизително по същото време като предвидената дата за Brexit на 31 октомври, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение, водещо до потенциални мита, допълнителна бюрокрация и смущения на производството.

Миналата година BMW е направила над 230 000 автомобила в завода си в Оксфорд, което представлява 15% от общата продукция на Великобритания.

Фирмата преди това предупреди, че може да премести някои производства на двигатели и превозни средства от Великобритания, ако има сложен Brexit - вариант, който не изключват нито Борис Джонсън, нито Джереми Хънт - двамата кандидати, които се борят да поемат поста на премиера Тереза ​​Мей, припомня Ройтерс.
Подкрепи Economic.bg