Прокуратурата опроверга Порожанов за съвместните проверки

От държавното обвинение добавят, че проверяват и Министерство на земеделието и Фонд \"Земеделие\"

Прокуратурата опроверга Порожанов за съвместните проверки
1392 ~ 1 мин. четене

Проверките на къщите за гости се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно нито с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“. Това заявяват от прокуратурата по повод изказване на министъра земеделието и храните Румен Порожанов, свързано с „разпоредени 100-процентори проверки на къщите за гости“.

„Имало е проверки, много над изискуемите. За всеки сигнал, който е получен, незабавно се организира проверка. Няма липса на контрол”, заяви Порожанов по „Нова ТВ” днес.

От Прокуратурата добавят, че предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз.

„На 23.04.2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция “ Национална полиция“ – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 –2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости”, пише още в съобщението.

Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.

Коментари: 0