Протест срещу дупките затваря пътя Самоков-Дупница

Жителите в региона настояват за спешен ремонт, АПИ обещава да има такъв, но не се знае кога

Протест срещу дупките затваря пътя Самоков-Дупница

Снимка: Вестник \"Приятел\"

1740 ~ 2 мин. четене
Протест срещу лошото качество на инфраструктурата ще затвори пътя Самоков-Дупница днес около 14 ч. Жители на населените места в региона искат спешен ремонт на отсечката, която свързва магистралите „Тракия“ и „Струма“. Пътят е пропаднал от двете страни и тежкотоварните автомобили се движат по средата на платното, а наред с това асфалтът е осеян с дупки, каза за Дарик един от организаторите на недоволството Илиян Чалгънов.
 
Протестиращите ще се съберат в 13 ч. в Самоков на паркинга пред зала „Арена“ и ще потеглят към центъра на село Клисура, където в 14 ч. планират да блокират пътя.

„Пътят Самоков-Дупница е опасен, тъй като от 30 години не е правен основен ремонт. Отсечката свързва две магистрали. Движението по нея е интензивно, като голяма част от трафика е тежкотоварен“, посочи Илиян Чалгънов.
 
Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) реагира, като съобщи, че програмата ѝ включва рехабилитация на пътя Дупница-Клисура-Самоков. В момента се провеждат обществени поръчки за избор на изпълнители за строителството и надзора. Предстои отваряне на ценовите оферти, а строителните работи ще започнат след приключването на тръжната процедура и подписването на договори с избраните изпълнители. Не е ясно обаче кога.
 
Отговорът на пътната агенция обаче не промени намеренията на протестиращите. Илиян Чалгънов заяви, че за плановете за ремонт се говори отдавна, но все още нищо не се е случило. „От миналата година имахме обещания от АПИ, че ще има ремонт. Беше открита обществена поръчка, впоследствие беше обжалвана, след това отново беше стартирана и процедурата с избора на изпълнител се протака вече няколко месеца. А вече идва и зимата, което означава, че ремонт няма да има и тази година".

Жителите на Самоков не за пръв път протестират срещу състоянието на пътя Самоков-Дупница и настояват за ремонт. Те блокираха пътя и през май 2017 г., а още през 2015 г. инициираха петиция до тогавашния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова.
Подкрепи Economic.bg