Пускат бърз влак между Бургас и Александруполис до 2 години

Проектът \"Бургас-Александруполис\" може да бъде възобновен

Пускат бърз влак между Бургас и Александруполис до 2 години

Снимка: Facebook

Пристанището Бургас в Черно море и Александруполис в Егейско море да бъдат свързани със скоростна железница до 2 години. Това бе един от акцентите на срещата между премиерите на България и Гърция Бойко Борисов и Алексис Ципрас, която се проведе днес в резиденция "Бояна.

"Трябва да откроим Александруполис и Бургас и да ги свържем с бърза железница. Така ще свържем двете морета”, обобщи Ципрас. 

От българска страна железницата е почти готова. Участъкът между Бургас и Свиленград е изцяло готов. Остава да се довърши трасето между Бургас и Карнобат. Междувременно Гърция се нуждае от две години, за да електрифицира своя участък. Министърът на транспорта Ивайло Московски смята, че проектът може да се финансира по плана "Юнкер".

Двамата лидери обсъдиха и Възобновяването на проекта за петролопровод между Бургас и Александруполис. По думите на Борисов, по газовата връзка ще може да се ползва газ от гръцка страна през българския хъб „Балкан”, както и България ще може да работи с терминала за втечнен газ в Александруполис.


Снимка: Facebook

"Така си гарантираме, че нито една от двете държави не може да бъде заобиколена при новите газови коридори, откъдето и да минат", обясни българският премиер.

„Интерконекторът "Гърция-България" (IGB), съществена част от вертикалния коридор, представлява приоритетен проект за нашите страни и за енергийната стратегия за сигурност на Европейския съюз”, пише в изявлението за енергийно сътрудничество на енергийните министри на България и Гърция.

Енергийните министри на двете страни декларираха ангажимента си за неговото бързо изпълнение, съгласно договорения график. „Положителна стъпка в тази посока е приетото от компаниите Окончателно инвестиционно решение за проекта на 10/12/2015 в гр. София. Очакваме успешното приключване на пазарния тест, който да потвърди търговския интерес чрез  резервиране на капацитет в газопровода”.

Коментари: 0