Путин и Ердоган се срещат на 9 август

Турция иска да подобри отношенията с Русия

Путин и Ердоган се срещат на 9 август

Вицепремиерът на Турция Мехмет Шимшек заяви днес, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган планира да пристигне в Санкт Петербург на 9 август. Изявлението той направи по време на среща с вицепремиера Аркадий Дворкович.

Той подчерта, че Турция иска да подобри отношенията с Русия. "Ние сме тук, за да се гарантира, че възможно най-бързо ще се нормализира ситуацията и нашите отношения, които бяха прекъснати на 24 ноември. Русия е не само най-близката ни съседка, но и стратегически партньор. Нашите отношения бяха прекратени за неопределено време. Но днес ние сме тук, за да ги подобрим бързо и да ги доведем до ниво по-високо от това, което беше преди 24 ноември "- каза Шимшек.

Според него, Турция вече е представила доклад на Русия за сигурността на възобновяването на чартърните полети. Турският вицепремиер също благодари на руското ръководство за подкрепата по време на опита за военен преврат.

На свой ред, Дворкович заяви, че срещата между Русия и Турция може да се проведе през първата половина на август. Той отбеляза, че Русия вижда добри възможности за възобновяване на отношенията с Турция.

"Имаме много добри възможности за подобряване на търговското и инвестиционно сътрудничество, за изпълнението на големи проекти, включително възстановяването на туристическия поток. За да направим това трябва да се създадат подходящи условия и гаранции за безопасност," - каза Дворкович.

Коментари: 0