Путин възроди пионерството в Русия

Ученическото движение ще насърчава развитието на ценностите, присъщи за руското общество

Путин възроди пионерството в Русия
188 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Руският президент Владимир Путин подписа указ за създаването на детско-юношеска организация „Руско ученическо движение”, подобно на пионерските отряди от времето на СССР съобщават руските медии.

Целта на тази организация е да усъвършенства държавната политика по възпитание на децата и да насърчава развитието на ценности, „присъщи на руското общество”.

Съгласно указа на Путин, създаването и развитието на новата детско-юношеска организация са поверени на „Росмолодежь” – Федералната агенция по въпросите на младежта. До края на март 2016 г. правителството трябва да определи с какви активи ще разполага движението.

При създаването си „Руското ученическо движение” трябва да се съобрази с опита на пионерското и комсомолското движение от времето на СССР, коментира пред агенция „Интерфакс” министърът на образованието Дмитрий Ливанов.

Според синдиката на работещите в сферата на образованието „Учител” не може да се прави аналог с пионерските организации от миналото, тъй като те са основани по идеологически съображения.

Първите пионерски отряди са създадени през 1922 г. от Ленин. В тях влизат ученици на възраст между 9 и 14 години, а основната им задача е да възпитават подрастващите в духа на комунистическите ценности и в каузата на СССР. През 1991 г. пионерското движение престава да съществува.   

Подкрепи Economic.bg