Първата напълно функционираща фабрика за летящи таксита (видео)

Прилики между някогашната космическа надпревара Русия-САЩ и настоящата битка за господство при eVTOL са видими

Първата напълно функционираща фабрика за летящи таксита (видео) 1 Снимка

Снимка: eHang/ YouTube

4610 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Базираната в Китай EHang публикувала видеоклип на напълно функциониращото си производствено съоръжение в град Юнфу, за да покаже на инвеститорите и света своите мощности. Компанията се самоопределя като лидер в света на автономните летателни апарати (AAV), а фабриката си – като завод на бъдещето.

Тя вече е извършила няколко полета с eVTOL самолет в автономен режим с хора на борда. Именно този напредък – включването на пасажери, отличава EHang от другите конкуренти. Joby Aero все още провежда тестове без хора в купето, а Volocopter извърши дебютния си полет с екипаж едва миналия месец.

В новия си видеоклип EHang показва първото напълно работещо в света съоръжение за производство на летящи таксита eVTOL (електрически самолет за вертикално излитане и кацане). Фабриката е с площ 2430 кв. м, а кадрите по-долу разгръщат леко завесата към самия процес по изграждането на автономните таксита – каросерията, монтирането на крила, тестването на задвижващите системи и пр.

Миналата година EHang обяви, че си партнира с местните власти в Испания и в Норвегия, за да тества своите изцяло електрически технологии за летящи таксита, както и да пусне дрон за доставка на полезен товар с тегло 200 кг. Компанията има за цел да се утвърди глобално, а амбициите ѝ се подкрепят от китайското правителство.

Пекин даде известна свобода на EHang по отношение на тестването на нейните системи. Азиатската страна се надява да укрепи позициите си на лидер в безпилотните технологии за летателни апарати на фона на увеличаващия се брой играчи в сектора.

Както посочва New Atlas, прилики между някогашната космическа надпревара Русия-САЩ и настоящата битка за господство при eVTOL са повече от видими. Американската армия не е никак очарована от идеята за стотици китайски дронове, летящи през въздушното пространство на САЩ с прикрепени автономни видео системи. Тя стартира програмата Agility Prime, насочена към осигуряване на ранно финансиране и възможности за американските фирми да тестват eVTOL.

Разбира се, всяка компания, независимо дали е от САЩ, Китай или другаде, ще трябва да бъде напълно сертифицирана от FAA/EASA преди да може да утвърди своето господство на световния пазар на летящи таксита. Във всеки случай последното видео на EHang показва, че сме невероятно близо до това да видим наяве революцията на аеротакситата.

Подкрепи Economic.bg