Радосвет Радев: Няма държавни икономически мерки

Работодатели и синдикати поискаха спешна промяна на Закона за извънредното положение

Радосвет Радев: Няма държавни икономически мерки

Снимка: кадър БНТ

2543 ~ 2 мин. четене

Нека да обясним ясно, че икономически мерки няма. Мярката е една-единствена и тя е насочена към заетостта. Затова и позицията на БСК в тристранния диалог беше, че приемаме постановлението на Министерския съвет като първа стъпка към пакет от мерки за преодоляване на икономическата разруха. Това каза председателят на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев по БНТ тази сутрин.

Според него реалните ефекти от кризата ще станат ясни години след нея, а сега трябва да се съсредоточим върху спешните, краткосрочни мерки, които да подкрепят фирмите.

„Кучето е заровено в лошо направения Закон за извънредното положение. Той трябваше да бъде редактиран през президентското вето. Той дефинира в Кодекса на труда, че има-няма работа, работникът трябва да получава трудовото си възнаграждение. Тук, държавата казва милостиво „ето ви нашата контрибуция, която е 40%, или 23%, според различните изчисления“, обясни Радев.

Има спешна необходимост от промяна на Закона за извънредното положение. Около тази идея се обединиха председателят на БСК Радосвет Радев и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Те бяха единодушни, че са необходими по-ефективни мерки за подкрепа на работодателите, така че да се запази производството и заетостта в страната.

На въпрос дали мерките в постановлението ще бъдат ефективни, председателят на БСК отговори: „Винаги съм смятал, че е глупаво да подценяваш работодателя, който е създал един път своята компания, нейните активи и пазари, и после да го подцениш в калкулацията, че той ще остави лесно да му бъде отнето това, което е постигнал. Работодателят ще си направи най-добрата калкулация и ще си вземе решението как да действа в този момент.“

„Работодателите и, в частност – БСК, никога не са били трубадури на властта и не трябва това да се очаква. Виждате и във Вашите репортажи, че бизнесмени са онези, които подкрепят местното здравеопазване, без да си продават Майбасите и Мерцедесите. Действително, социалното у предприемача е много по-силно развито, отколкото предприемаческото у законодателното тяло. Изумително е как тръгват да правят регламенти на икономически процеси без експертизата на работодателите. Трогателна дързост!“, заключи Радосвет Радев.

Според Димитър Манолов, „секторите, които ще го закъсат, са основно два вида – които са експортно ориентирани и които бяха затворени със заповедта на МЗ. Решението е философията на Закона за извънредното положение да бъде променена възможно по-скоро.“

„Имам непрекъснато разговори с работодатели. Вчера ми се обади един софийски хотелиер и каза „аз, макар да съм напълно затворен, не искам да се разделя с работниците си“. Вярно е това, че работодателите нямат идеята ей, така, да гонят хора, особено в предприятията, в които ги познават поименно. В предприятия с 3-4 хил. души нещата са по-различни, но в малки предприятия с до 50 заети, където ги познават поименно, нещата изглеждат по съвсем различен начин“, каза още президентът на КТ „Подкрепа“.

Коментари: 0