Ръст на кражбите на автомобили в моловете

Как да се предпазите?

Ръст на кражбите на автомобили в моловете
4478 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова
Кражбите на коли в моловете нарастват. Все по-често крадците използват т.н. тапи -  устройства, които заглушават сигнала от алармата, като по този начин пречат да се задейства централното заключване на автомобила, информират от МВР.

Органите на реда съветват собствениците на автомобили да проверяват дали колата им действително е заключена, въпреки, че има звуков и светлинен сигнал от алармата. 

"Тапата, която използват крадците е с вид на дистанционно управление. Когато е в близост до автомобила, тя спира подаването на сигнала от алармата към централното заключване на колата и по този начин на практика тя остава незаключена", коментира Владислав Радулов, началник сектор "Криминална полиция" в 6-то РПУ, цитиран от БНТ.

По думите му след подаване на сигнал за откраднат автомобил или вещи от него, полицията проверява заложните къщи и обявите в интернет. Истината е, че в повечето случаи търсенето е неуспешно. 

Потърпевшите шофьори настояват за повече ефективна охрана, особено на паркингите в моловете. 

Колите, които се крадат най-много в момента, са на възраст между 7 и 12 години, или 80% от всички кражби. По-голяма част от тях отиват за авточасти, а по-скъпите автомобили за износ. 

Наблюдава се тренд крадците да разглобяват автомобилите в частни дворове, изоставени промишлени халета и други малки обекти, което затруднява допълнително намирането им. Този бизнес носи бързи печалби и затова е толкова популярен в България. 
Подкрепи Economic.bg