Ръст на ранните записвания за зимния туристически сезон

Само 15 хил. туристи годишно посещават България с цел културен туризъм, смятат представителите на Go2Balkans

Ръст на ранните записвания за зимния туристически сезон

Увеличават се ранните записвания за български културни турове за зимния туристически сезон. Очакваме, че зимния сезон ще бъде успешен, заяви Калин Драганов от консорциума Go2Balkans на пресконференция по повод второто издание на Go2Balkans 2015, предаде репортер на Economic.bg.

Чартърните вериги са повече от колкото бяха миналата година. За първи път от 7 години ще има чартърни полети от Пловдив до Амстердам, допълниха още от Go2Balkans.

На 25 ноември в Интер Експо Център, за втора поредна година в София ще се проведе туристическият бизнес форум Go2Balkans, съобщиха организаторите от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА). Той е под наслов „Балканите – природа, история и култура“ и ще е насочен към популяризиране на културно-историческото наследство и природните дадености на страните от Балканския полуостров като общ, споделен ресурс, носител на общочовешки ценности.

Форматът на събитието е В2В - изложение с възможност за осъществяване на директни бизнес срещи, осигурена е обособена зона за презентации и зона за професионални разговори. През тази година за участие в бизнес форума са регистрирани над 70 изложители от 10 националности.

Участие във форума са потвърдили Министерството на туризма, Български съюз по балнеология и спа туризъм, Агенция за насърчаване и подпомагане на туризма – Македония, Асоциацията на македонските туристически агенции. „Десет български общини са потвърдили участие – сред които са Априлци, Казанлък, Самоков, Габрово, Хасково, Карлово, Трън, Пловдив и Плевен. Очакваме още поне седем общини да се включат към форума“, съобщи Свидна Динева.

По време на Go2Balkans се осъществяват директни бизнес контакти между участниците в процеса на формиране на туристическия продукт и разработването на нови маршрути. 35 туристически агенции ще вземат участие в експото – Турция, Македония, Полша, Украйна, Словения, Хърватия, Австрия, Швеция, Англия, Испания и др. Участие в изложението ще вземат и 25 хотела, отново от различни държави.

„Гвоздеят на нашето събитие са потенциалните купувачи на туристически услуги, които са заявили участие. Това събитие е първото подобно на национално ниво“, каза Даниела Стоева.

Чуждестранните фирми са подбрани по разработен критерии, с цел по-добра икономическа полза на българския туризъм. Тази година фирмите ще са 13 – с 8 повече спрямо миналата година. Профилът на фирмите не е насочено към масовия туризъм, като голяма част от тях се интересуват от културен туризъм, бизнес и конгресен туризъм, както гурме и винен туризъм.

Коментари: 0