Ръст при долара и петрола

Доларът записа силно представяне, подкрепен от изявленията на представители на ФЕД

Ръст при долара и петрола
604 ~ 2 мин. четене

Доларът записа силно представяне, подкрепен от изявленията на представители на Федералния резерв. Президентът на Фед за Филаделфия Патрик Харкър заяви, че по всяка вероятност ще подкрепи вдигане на лихвите по време на заседанието през март. В по-ранно свое изявление Лорета Местер, президент на Фед за Кливланд каза, че повишението на лихвените нива идва в удобен момент поради повишаващия се инфлационен натиск.

Над 20% от пазарните участници очакват вдигане на основната лихва на заседанието на Федералния резерв през март.

Доларовият индекс, измерващ представянето на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути нарасна до 101.37 пункта. Двойката USD/JPY се търгуваше на нива от 113.48. В същото време австралийският долар достигна 0.7693. Еврото записа ново понижение поради увеличаващите се политически рискове. Единната валута отстъпи с над половин процент, достигайки 1.0540. Двойката EURGBP проби под 200- дневната пълзяща средна.

Коментарите на представители от ФЕД повишиха доходността по облигациите

10- годишните щатски облигации се повишиха след коментарите на Харкър, който заяви, че евентуално повишение на основната лихва през март е все още възможно. В същото време 2- годишните германски облигации се търгуват на рекордно ниски нива от -0.87%. Спредът между френските и германските 10- годишни дългови книжа достигна 80 базисни пункта - най-високото ниво от 2012 година насам.

Петролът достигна 7- седмичен връх

Златото отстъпи, притиснато от поскъпването на долара както и от коментарите на членове на Фед за потенциалното повишаване на лихвите през март. Благородният метал отстъпи до 1237.25 долара за тройунция като по-рано през деня достигна дъно на 1226.50.

Медта нарасна с над един процент, достигайки 275 долара. Цената на петрола се покачи, приближавайки се до най-високото си ниво за последните седем седмици. През ноември миналата година страните от ОПЕК включително и Русия се споразумяха за ограничаване на петролните добиви с 1.8 млн. барела на ден.  Генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо заяви на конференция в Лондон, че страните от петролния картел са успели да достигнат  90% от договореното намаляване на производството. В резултат на новината черното злато нарасна до 54.06 долара за барел. Сорт Брент поскъпна с 48 цента до 56.66 долара. Това е най-високото ниво след достигнатия връх от 57.31 долара на 2 февруари.

Фондовите пазари от двете страни на океана затвориха на зелена територия

Водещите американски индекси отчетоха повишение след дългите почивни дни, подкрепени от повишаващите се цени на петрола. Европейските пазари записаха най-силното си представяне за последната една година,  след като производствената активност в Еврозоната надхвърли предварителните очаквания.

Акциите на Wal-Mart скочиха с 3.2% след публикуваните финансови данни, показващи, че приходите на компанията са над предварителните прогнози на анализаторите. От компанията ще увеличат дивидента с 2% до 2.04 долара.

Подкрепи Economic.bg