Ръстът на американската икономика падна до 2% през второто тримесечие

Растежът на потребителските разходи е на 4.5-годишен максимум, но износът намалява

Ръстът на американската икономика падна до 2% през второто тримесечие

Снимка: БТА

Ревизията на данните за американската икономика показват по-слаб ръст спрямо експресните данни от миналия месец. Според Министерството на търговията реалният ръст на брутния вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие е 2%, докато преди това беше обявено нарастване с 0.1 пр. пункт по-голямо.

Разбивката на данните показват, че растежът на потребителските разходи е на 4.5-годишен максимум, но това е компенсирано до голяма степен от намаляването на износа и по-малкото нарастване на запасите.
Ревизията надолу е в съответствие с очакванията на икономистите.

САЩ се намира в своята 11-та година на експанзия. Този рекордно дълъг период обаче е заплашен от водената от Доналд Тръмп търговска война с Китай, която подбива бизнес инвестициите и производството.
Влошаването на търговските отношения между двете най-силни икономики развихри световните фондови пазари и предизвика инверсия на кривата на доходност на американските облигации – сигнали, че вероятно се върви към рецесия.

Въпреки че данните за производството и жилищното строителство предполагат, че икономиката продължава да се забавя в началото на третото тримесечие, силните потребителски разходи, подкрепени от най-ниския процент на безработица от близо 50 години, потиснаха някои опасения за спад.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл каза на конференция на централните банкери миналата седмица, че икономиката е на „благоприятно място“, но отново подчерта, че централната банка на САЩ „ще действа според нуждите“, за да поддържа икономическата експанзия.

Фед понижи краткосрочния лихвен процент с 25 базисни пункта миналия месец за първи път от 2008 г. насам, като се позова на търговското напрежение и забавянето на глобалния растеж. Очаква се да има ново намаление с четвърт процент по време на следващото заседание на Фед на 17-18 септември.

Икономиката на САЩ губи и големия стимул, действащ от началото на миналата година – данъчната реформа, оценена на 1.5 трлн. долара. С нея Тръмп намали корпоративния данък от 35 на 21% и направи множество други промени, някои от които насочени към облагането на печалбите от чужбина, облекчения при личните данъци, ограничаване на изключенията от данъчните закони, борба с избягването на данъци. Но ефектът от тази реформа е избледнял, смятат икономистите.

Ръстът на потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, е 4.7% през второто тримесечие. Това е най-бързият темп от четвъртото тримесечие на 2014 г. и е леко преразглеждане нагоре спрямо отчетените 4.3% миналия месец.

Докладът за БВП показва още, че търговският дефицит се е увеличил до 982.5 млрд. долара през второто тримесечие.

Ръстът на материалните запаси беше ревизиран до 69 млрд. долара през второто тримесечие от прогнозираните по-рано 71.7 млрд. долара. Материалните запаси отнемат 0.91 процентни пункта от ръста на БВП. Забавянето на натрупването на запаси отразява стабилните потребителски разходи и несигурните икономически перспективи.

През второто тримесечие бизнес инвестициите са спаднали с 0.6%, което е първото свиване от първото тримесечие на 2016 г. Ръстът на държавните инвестиции е ревизиран надолу.
Коментари: 0