Ръстът на българската икономика ще се ускори тази година:Coface

Световната търговия ще се забави, а нейният растеж през 2018 г. ще намалее до 3.7%

Ръстът на българската икономика ще се ускори тази година:Coface
1784 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Реалният ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) ще се ускори през 2018 г., прогнозира кредитният застраховател Coface. Според прогнозите на компанията българската икономиката ще нарасне с 3.7% през 2018 г., което е с 0.1 пр. пункт над първоначалните оценки за 2017 г.

Най-бърз бе темпът на нарастване през 2016 г. - 3.9%, но тогава все още в икономиката се чувстваше инерцията от големите инвестиции в инфраструктурни проекти, които бяха изпълнявани ударно през 2015 г.

Прогнозата на Coface е по-ниска от пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, което очаква ръстът на БВП на България през тази година да се ускори до 3.9%.

На своята шеста поредна годишна конференция от Coface посочиха, че ръстът на световната търговия ще се забави през 2018 г. до 3.7%.

Милена Виденова, управител на Coface България, отбеляза кои икономически сектори са печеливши и кои са губещи в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). „Това, което се очертава със сигурност като сектори с по-голям риск за продължително неплащане и фалит, са строителството, металите и транспорта. Тези, които бележат по-голям ръст и имат по-голяма устойчивост, са автомобилната индустрия и фармацията”, каза Виденова.

На конференцията, която бе посветена и на дигитализацията и предизвикателствата пред бизнеса, които създава изкуственият интелект, беше засегната и темата как световните събития и геополитическата несигурност, предизвикана от редица от тях, влияят на глобалната икономика. Изпълнителният директор на Coface за ЦИЕ Деклан Дали отбеляза редица от събития, разтърсили света през 2017 г., и коментира, че те са демонстрирали колко устойчива е световната икономика.

„Още в началото на 2017 г., през януари, в Белия дом в САЩ влезе нов президент – Доналд Тръмп. Също така имаше избори във Франция и Германия, продължи напрежението в Близкия Изток. Сто дни след изборите в Германия страната нямаше правителство”, припомни Деклан. Той отбеляза и опита на Каталуния да се отцепи от Испания и да стане независима държава, както и че преговорите за излизането на Великобритания от ЕС са преминали през много тежки етапи и продължават да напредват.

По думите на Деклан всички тези събития са повлияли на световната икономика по-слабо от очакваното, което доказва колко добре синхронизирана е тя и съответно колко е устойчива.

Подкрепи Economic.bg