Равно поле иска да стане квартал на София

Жителите на селото настояват за референдум и по-евтин транспорт до столицата

Равно поле иска да стане квартал на София
5388 ~ 1 мин. четене

Софийското село Равно поле иска да се отцепи от община Елин Пелин и да стане квартал на столицата. Причината е скъпият транспорт до София. Равнополци искат референдум, който да реши съдбата им, съобщава Нова телевизия.

Селото се намира на 17 км от центъра на София. В него живеят 1445 души. 700 от тях са се подписали, че искат да станат столичани, за да имат по-евтин транспорт. Вместо 2,30 лева – 1,60 лева, колкото е в столицата.

Равно поле е популярно с логистичните и производствени мощности, разположени там. Редица чуждестранни инвеститори го избраха за дом на своите бази, където работят и множество жители на столицата. 

Не всички равнополци обаче искат да стават столичани. Общинският съвет на Елин Пелин веднъж вече е отхвърлил искането за референдум за отцепването на селото. Кметът на Елин Пелин обясни, че вече много неща са направени и обеща, че въпросът с транспорта ще бъде решен следващата година.

Процедурата село да се присъедини към град е дълга, тежка и тромава. От Столичния общински съвет уточниха, че всичко е в ръцете на община Елин Пелин.

Подкрепи Economic.bg