\"Разбрах защо българите казват, че мафията си има държава\"

Проблемът на българите е, че не вярват на властта, смята френският посланик у нас

Ксавие Лапер дьо Кабан:

\
"Разбрах защо българите казват, че мафията си има държава", заяви пред БНТ френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Той обясни, че е прочел този израз преди десетина години, когато бил още във Франция, преди да дойде на работа в София и тогава смятал, че журналистите "малко прекаляват", но после разбрал, че е точно така. 

"Това е със сигурност най-големият проблем на българите. Те нямат доверие в правителството, парламента, съдебната система. Фактът, че има такова мафиотско поведение или хора като тази съдийка, за която се изказах, е лошо за България", каза Дьо Кабан. 

Според него българите са разбрали, че има поне една европейска страна, която мисли, че в съдебната система в България има проблеми, които не са решени и след присъединяването й към ЕС. "Мисля, че българският народ има право да знае какво искат партньорите на България", отговори дипломатът.

Проблемът със съдебната система обаче е вътрешен за България, макар и Франция по някакъв начин да е засегнатата от това. Иначе в европейски план в главен наш проблем ще се превърне бежанската криза. Това ще зависи и от позицията на Турция, добави той:"Но България е член на ЕС и този проблем е и наш проблем" и допълни, че иначе страната ни не създава главоболие на неговата.

Дьо Кабан коментира и серията атентати във Франция."Ние във Франция сме във война. Тя е на няколко различни места. Първо - в Сахара и Сахел, където има няколко терористични групировки, които вече 4 години са силни заплахи за тези страни в Западна Африка. Те искат районът да стане нещо като свободно място за терористична държава. Затова се намесихме в Мали. Воюваме в Сирия и Ирак, където има "Даеш", която е доста силна сега. 

А терористичните атаки във Франция са престъпление с цел да ни е страх от всичко и от всички наши сънародници, които соа мюсюлмани", каза Кабан. Той бе попитан как Франция ще победи терористите, които не ги е страх от смъртта?"Това е най-трудното. Проблемът е, че на терористите им трябва само един път да успеят. А на службите винаги. Те трябва да имат 100 процента успех", смята още френският посланик. 

Коментари: 0