Реалистично е до края на годината да имаме сертифицирана ваксина

Инвестициите в образованието са стратегически

Мария Габриел, еврокомисар:

Реалистично е до края на годината да имаме сертифицирана ваксина

Снимка: Красимир Свраков

Реалистично е да се каже, че до края на годината ще има сертифицирана ваксина срещу коронавируса. Това обаче не означава, че тя веднага ще е достъпна за хората, тъй като трябва да се вземат под внимание редица фактори, като например начините за съхранение, каза българския еврокомисар Мария Габриел в интервю за Nova.

По думите й всички държави на ЕС, по едно и също време, пропорционално на  тяхното население, ще получат достъп до медикамента. Това важи и за България, тъй като се преговаря с производителя от името на евроблока.

„Няма как да се изчислят разходите за ваксината към момента, тъй като все още няма яснота, който ще е доставчикът. Към момента сумите варират”, заяви еврокомисар Габриел. „Ваксината срещу COVID-19  ще бъде безплатна и достъпна”, посочи тя.

Коронакризата беше повратната точка в цифровото образование. Никога дистанционното обучение няма да замести контакта между учители и ученици, огромно предизвикателство е да намерим средата, изрази мнение Габриел.

„България се справя добре. Но кризата ни показа, че трябва повече гъвкавост. Именно затова в механизма за възстановяване 20% от средствата са заложени за свързване на държавата. Инвестициите в образование са стратегически“, каза още тя.

 

Коментари: 0