Фандъкова иска отпадане на „зелените коридори“ в аптеките

Ако не се спазват мерките на коледните базари, ще се затворят

Фандъкова иска отпадане на „зелените коридори“ в аптеките

Снимка: Красимир Свраков

Разговаряхме с министър Ангелов и смятам, че трябва да се вземе решение за връщане на модела на „зеления коридор“ за пазаруване на възрастните хора от пролетта – сутрешни коридори от 8 до 10 ч.

Лично смятам, че трябва да отпаднат и коридорите за пазаруване в аптеки, защото там пазаруването е специфично, каза кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

„Данните, числата показват, че има едно задържане, но това не бива да ни успокоява. Не бива да допускаме отново рязък скок в хоспитализациите, защото каквато и да е здравната система, тя не би издържала при един такъв натиск“, каза още Фандъкова. По думите й, ако мерките в момента се спазват, няма да има нужда от ново затягане, но това зависи от нас - да носим маските, да спазваме дистанция, да се въздържаме от събирането с много хора. Кметът на София допълни, че ако мерките не се спазват, е съвсем естествено да се налагат по-строги такива.

По отношение на коледните базари, които въпреки епидемичната обстановка ще се състоят в София, Фандъкова каза, че са заложени много строги изисквания и стриктно се проверява за спазване на мерките.

Единият от базарите вече е отложен, този на площад „Славейков“. Още от снощи следим коледния базар в Градската градина, за съжаление това, което видях, не ме удовлетворява, ще проверим днес дали организаторите могат да осигурят спазването на мерките, ако това не се случи, ще го затворим, уточни Фандъкова.

Очаква се другата седмица да бъде взето и решение дали учениците да се върнат в училище или да продължат да се обучават дистанционно. Според столичния кмет учениците трябва поетапно да се върнат в класните стаи. „ Мислим в посока класовете 7,8 12 клас поетапно да се връщат, но все още водим разговори с цялата система“, уточни Фандъкова.

Коментари: 0