Ремонтират пътищата в Северна България с европари

Пускат поръчките за проектирането и строителството за „Хемус” през юни

Ремонтират пътищата в Северна България с европари
240 ~ 2 мин. четене

Ремонтът на пътищата в Северна България ще са фокус през новия програмен период на оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 година. Това стана ясно от изказването на регионалния министър Лиляна Павлова по време на петъчния парламентарен контрол. Одобрени за европейско финансиране засега са 15 пътни проекта, като 12 от тях се намират в Северна България.

За целия програмен период половината от бюджета на програмата за пътни проекти ще са инвестират в региона, увери Павлова. Тя припомни, че е предвидено и целево финансиране в размер на 150 млн. лева, от които 120 млн. лева ще отидат за пътищата в Северна България.

В същото време прекратената от премиера обществена поръчка за довършването на магистрала „Хемус” в участъка от Ябланица до Боаза пък ще бъде пусната наново до месец. За останалите отсечки вероятно през юни ще бъдат обявени процедури за препроектиране, за да се намали цената за реализация на магистралата.

Лиляна Павлова изтъкна още, че от 2007 г. до 2015 г. държавата е инвестирала над 1,3 млрд. лв.  в пътната инфраструктура в Северна България. По линия на старата оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. са реализирани проекти за над 250 млн. лева, което представлява около 50% от бюджета на програмата.

По програмите за трансгранично сътрудничество пътните проекти са три за около 20 млн. лева, по старата оперативна програма “Транспорт” – също три за около 90 млн. лв.

Над 100 млн. лева са насочени към Северна България и от програмата на Агенция “Пътна инфраструктура”. Става въпрос за довършването на участъка от магистрала “Хемус” в района на Шумен, Белокопитово и Каспичан, както и пътния възел Белокопитово.

Регионалният министър призна, че въпреки осъществените инвестиции има дисбаланс в инвестициите в пътна инфраструктура в Северна и Южна България. Като причина Павлова изтъкна по-добрата проектна готовност за реализация на обектите в южната половина на страната като магистралите “Тракия” и “Марица”.

Подкрепи Economic.bg