Решението за спиране на британския парламент влиза във Върховния съд днес

Напредък по преговорите с ЕС не бе постигнат и вчера на срещата между Борис Джонсън и Жан-Клод Юнкер

Решението за спиране на британския парламент влиза във Върховния съд днес
Правителството на премиера Борис Джонсън ще се опита да убеди Върховния съд на Великобритания тази седмица, че решението му да спре парламента малко преди датата на Brexit, не е незаконно, както заключиха шотландските съдии преди дни, пише Reuters. Днес съдебен състав от 11 съдии започва да разглежда жалбите срещу министър-председателя и кабинета му за незаконни действия. 

Джонсън обяви на 28 август, че е поискал кралица Елизабет да блокира работата на парламента за петте седмици до 14, като заяви, че това е необходимо, за да може той да въведе нов законодателен дневен ред.

Опонентите казаха, че истинската причина е да се предотврати контрол от парламента, в който той вече няма мнозинство. Brexit наближава, а депутатите се обявяват против обещанието на Джонсън да напусне Европейския съюз до 31 октомври, дори ако не е уговорена сделка за развод.

Миналата сряда Върховният съд в Шотландия постанови суспендирането за незаконно и нарече „възмутителен“ опита за поставянето на парламента в такова затруднено положение. Седмица по-рано обаче Върховният съд на Англия и Уелс отхвърли същия случай, като заяви, че въпросът е политически, а не предполага съдебна намеса.

Междувременно Борис Джонсън се завърна от вчерашната си среща с лидери на ЕС, на която не бе постигнат напредък по преговорите за напускането на Великобритания на Блока. В разговор с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер британският премиер го е уверил, че няма да поиска отлагане на Brexit. 

Коментари: 0